Tipszakelijk

Examen doen? Dit moet je weten over je rekenmachine

Examen doen? Dit moet je weten over je rekenmachine

Voor sommige leerlingen is het belangrijkste moment van hun schooltijd bijna aangebroken: tijd om eindexamen te doen en je periode op de middelbare school af te sluiten. Hartstikke spannend natuurlijk, dus zijn de voorbereidingen in volle gang. Oefenexamens maken, hard leren… en de juiste schoolspullen in huis halen! Bij veel examens mag je namelijk gebruikmaken van bepaalde hulpmiddelen en de belangrijkste daarvan is zonder twijfel de rekenmachine. Maar aan welke regels moet je je houden als je een rekenmachine gebruikt bij je eindexamen? En wat kun je er allemaal mee?

Rekenmachine op het vmbo

Als je eindexamen doet op het vmbo zijn de regels voor rekenmachines eigenlijk heel simpel. Voor de meeste vakken heb je namelijk meer dan genoeg aan een rekenmachine die kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Voor sommige wiskundevakken heb je wel een rekenmachine nodig met meer functies, zoals het berekenen van worteltrekken of graden. Bij jouw school kun je informeren of jij deze functies nodig hebt, maar meestal volstaat een simpele rekenmachine prima. Ook goed om te weten: bij het vmbo-eindexamen mag je geen grafische rekenmachine gebruiken.

Rekenmachine op de havo en het vwo

Doe je eindexamen op de havo of het vwo, dan mag je ook bij elk vak een rekenmachine gebruiken. Welke rekenmachine dat is, hangt af van het vak.

  • Bij wiskunde (A, B of C) gebruik je altijd een grafische rekenmachine. Deze moet voldoen aan verschillende eisen die jaarlijks door het College voor Toetsen Examens (CvTE) worden bepaald. Dit zijn specifieke modellen van Casio, bijvoorbeeld de FX-CG50, of Texas Instruments, bijvoorbeeld de TI-84 Plus CE-T.
  • Bij alle andere vakken is het alleen toegestaan om een gewone rekenmachine te gebruiken, net zoals op het vmbo.

Verplicht: de examenstand

Als je een grafische rekenmachine gebruikt, moet deze dus voldoen aan flink wat eisen. Een van de nieuwste toevoegingen aan dit eisenlijstje is de examenstand, een speciale functie op je rekenmachine die verplicht ingeschakeld moet zijn tijdens je eindexamen. Als deze stand is ingeschakeld, zijn alle apps en programma’s geblokkeerd. Dit betekent dat je de grafische rekenmachine alleen kunt gebruiken voor sommen, formules en grafieken – waar hij eigenlijk voor bedoeld is. Deze functie is in het leven geroepen om te voorkomen dat er antwoorden of uitleg in de notities van de rekenmachine gezet worden. Goed voor de eerlijkheid, maar jammer voor jou als leerling: stiekem in je aantekeningen spieken, is er helaas niet meer bij!

Voor de nodige ontspanning

Oké, tijdens het maken van je eindexamen heb je waarschijnlijk helemaal geen tijd om te ontspannen. Maar dat wil niet zeggen dat je tijdens tussenuren of tijdens het leren niet af en toe behoefte hebt aan wat afleiding. En laten de meeste grafische rekenmachines daar nu nét iets leuks voor hebben! Op veel rekenmachines kun je spelletjes zetten, die je ook nog eens kunt delen met je klasgenoten via een USB-kabel. En ook met de gewone rekenmachine kun je best wat lol beleven: probeer maar eens de cijfers 7083170 in te typen en je rekenmachine om te draaien – wie weet komt er ineens een woord tevoorschijn…

Klaar voor de start… af!

Je ziet het: zowel tijdens je examen als tussen het blokken door kan die rekenmachine niet ontbreken. Zolang je zorgt dat je de juiste rekenmachine hebt die aan alle eisen voldoet, ben je helemaal klaar voor je examen. Veel succes!

Geef een reactie