Auto&vervoerSportTips

De voor- en nadelen van een e-bike

De voor- en nadelen van een e-bike

Een e-bike is geen onbekend fenomeen meer in de fietswereld. Toch blijft de vraag of een e-bike nou zoveel beter is dan een normale fiets. Je wilt wel waar voor je geld bij zo’n investering. Om de juiste keuze af te wegen hebben wij voor jou in dit artikel de voor- en nadelen van een e-bike op een rijtje gezet.

De voordelen

Laten we beginnen met de positieve punten van een e-bike. Merk jij dat jij na een lange rit op je oude vertrouwde fiets nogal last heb van je benen of je zitvlak? Een e-bike maakt een lange rit een stuk comfortabeler dankzij de elektrische ondersteuning. Het tweede voordeel is dat je minder vermoeid raakt na het fietsen. Ideaal voor als je in de ochtend een belangrijke afspraak hebt en niet vermoeid aan wilt komen. Ook zal je minder lang hoeven zwoegen en ploegen om op je eindbestemming te komen, want met een e-bike kan je langere tijd een hoge snelheid aanhouden. Als een bonusvoordeel weten we allemaal dat een fiets milieuvriendelijker is dan een auto, maar we zeggen het er toch nog even bij!

De nadelen

Aan elke positieve kant zit ook iets negatiefs. Zo mag de e-bike jouw reis wel comfortabeler maken, maar goedkoop is het niet. Het is een behoorlijke investering. Wel zijn er prijsverschillen in de ‘normale’ e-bike of een luxere versie, maar het blijft een hoog prijskaartje. Ook kan de capaciteit van de accu naar verloop van tijd slechter worden. Dan wordt fietsen zonder de ondersteuning net zo zwaar als bij een normale fiets. Als derde nadeel is onderhoud ook nog eens een ander verhaal dan bij een normale fiets. Dat komt door alle elektrische hulpmiddelen die de e-bike heeft. Merk jij vaak dat de fietsenstalling bij jouw station overvol zit en je genoodzaakt bent om je fiets in het bovenrek te plaatsen? Dan ga je het laatste nadeel niet zo leuk vinden: een e-bike is ongeveer 5 kilogram zwaarder dan een normale fiets.

Nu je alle voordelen en nadelen weet, is de keuze hopelijk een stuk makkelijker te maken. Weet jij al of je voor de e-bike gaat?

Geef een reactie