Huis en tuinTips

De 3 beste tips om inbrekers af te schrikken

De winter komt eraan! De dagen worden korter en het is buiten steeds langer donker. Tijd voor een grote mok chocolademelk en een lekker warm dekentje op de bank. Helaas kleven er ook nadelen aan de winter. We zijn dan bijvoorbeeld ook in de favoriete tijd van inbrekers beland. Donkere straten en huizen betekenen namelijk dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan en gemakkelijk hun buit binnen kunnen halen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om inbrekers af te schrikken en de kans op inbraken te verkleinen, zoals het aanschaffen van slimme lampen. Lees verder voor al onze tips.

1. Schaf (slimme) verlichting aan

Verlichting fungeert als inbraakpreventie. Een inbreker opereert namelijk het liefst niet in het volle dag- of kunstlicht. Hoe zichtbaarder een woning door verlichting dan ook is, hoe langer een inbreker nadenkt of dit wel het huis is waar hij wil inbreken. De investering in goede tuinlampen is dan ook een ideale en relatief goedkope manier om het huis te beschermen (en om natuurlijk gewoon wat extra sfeer en gezelligheid te creëren in de tuin).

Een andere optie is slimme verlichting. Dit is led verlichting die te besturen is via een app op je telefoon of tablet. Hierdoor kun je de lampen niet alleen aandoen als je thuis bent, maar ook als je op je werk zit, een avondje in de stad bent of zelfs op vakantie bent. Met slimme lampen zorg je er zo voor dat je huis er altijd bewoond uitziet. Lampen met een bewegingssensor zijn daarnaast ook zeer handig, want die springen direct aan als er beweging gedetecteerd wordt. De perfecte manier om een inbreker te laten schrikken én weg te jagen.

 

2. Installeer (slimme) camera’s en alarmsystemen

Om in het kader van slimme apparaten te blijven: naast slimme lampen zijn er ook slimme camera’s en slimme deurbellen. Deze communiceren ook met je telefoon, zodat je direct een melding krijgt wanneer er iemand door je tuin sluipt. Zo kun je gelijk hulp inschakelen. Bovendien zijn er ook camera’s met een microfoon, waardoor je kunt proberen om inbrekers met je stem af te schrikken. De camera’s kunnen ook van pas komen als er tóch onverhoopt ingebroken is, want dan kun je de camerabeelden als bewijsmateriaal gebruiken. Ook alarmsystemen zijn natuurlijk de ideale oplossing om voor extra veiligheid te zorgen.

Installeer (slimme) camera’s en alarmsystemen

3. Maak inbreken onaantrekkelijk

Het is een beetje een open deur, maar inbrekers genieten ervan als ze gemakkelijk binnen kunnen komen. Een raam dat nog op een kiertje staat of een deur die letterlijk openstaat, daar worden inbrekers uiteraard erg blij van. Sluit daarom alles goed af als je van huis gaat, ook al is het maar voor een paar minuutjes. Laat bovendien geen dure spullen in het zicht slingeren. Uit onderzoek blijkt dat veel inbrekers het dan meer de moeite waard vinden om even snel een ruitje in te tikken, terwijl ze normaal vaak subtieler te werk gaan. Je kunt beter een opengeslagen krant en een halfvol koffiekopje op tafel zetten, zodat de inbreker het idee krijgt dat er nog iemand in het huis aanwezig is.

Het centrale idee achter alle tips is: maak het inbrekers niet te gemakkelijk en zorg voor zo veel mogelijk obstakels. Slimme verlichting, beveiligingscamera’s en potdichte deuren; ze zorgen allemaal voor een bewoonde indruk en twijfels bij inbrekers. Die gaan dan liever naar het huis van de buren. Zo kun jij lekker veilig op pad, ook in de donkere wintermaanden.

Geef een reactie