TechnologieTipszakelijk

Virtual Data Room: wat is het en wat zijn de voordelen?

Virtual Data Room

Een veilige ruimte om M&A deals te sluiten, dat is waar een virtual data room voor staat.

Urenlang in een vergaderzaal doorbrengen is tegenwoordig echt niet meer nodig. De digitale wereld biedt ondernemers immers nog zoveel meer. Dankzij een data room m&a is een fysieke ruimte niet meer noodzakelijk. De digitale wereld geeft tegenwoordig een geheel nieuwe betekenis aan jouw M&A deals. Maar hoe zit dat precies? En wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is het precies?

Beginnende ondernemers zijn waarschijnlijk nog niet bekend met de voordelen van een digitale ‘vergaderzaal’. Want wat houdt een virtual data room, ook wel VDR genoemd, dan precies in? Wat is het voordeel ten opzichte van een traditionele vergaderzaal? Waarom is het niet meer nodig dat mensen bijeen komen om M&A deals te sluiten?

Bij een virtual data room hebben de bieders en adviseurs via het internet toegang tot de markt. Zij kunnen hierdoor veel eenvoudiger met elkaar in contact staan. Bovendien worden alle deals binnen een beveiligde omgeving gesloten. Alle informatie die je uitwisselt of opslaat is ook enkel voor jouw ogen te zien. Het is een beveiligd platform, waardoor onbevoegden geen toegang hebben tot gevoelige informatie.

Een VDR wordt gebruikt om het proces gedurende een M&A transactie te beheren.

wat is Virtual Data Room

Welke VDR is geschikt?

Door de wonderen van de digitale wereld zien we steeds meer virtual data rooms op de markt verschijnen. Maar hoe weet je dan nog welke VDR het meest geschikt is? Is het nog belangrijk om op enkele zaken te letten voordat je zaken wilt doen?

Allereerst is het belangrijk om de juiste provider te kiezen. Door het enorme aanbod is het lastig om het kaf van het koren te onderscheiden. Maar hoe weet je zeker dat je over een veilig platform beschikt om jouw M&A transacties te beheren? Waar let je dan op? Hierbij nemen we Virtual Vaults, een wereldwijde onderneming die gevestigd is in Nederland, als voorbeeld. Als je op zoek gaat naar een M&A dataroom, moet deze tenminste aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Goed beveiligd: natuurlijk wil je dat al jouw data zo goed mogelijk beschermd wordt. Daarom is het belangrijk om een beveiligd platform uit te kiezen. Lees tevens de ervaring van andere gebruikers van het platform, zodat je zeker weet dat aan jouw veiligheid wordt gedacht.
  • Gebruiksvriendelijk: ook moet een virtual data room over voldoende gebruiksvriendelijke tools beschikken. Hierdoor wordt het sluiten van deals en transacties een stuk eenvoudiger.
  • Eerlijke prijzen: uiteraard wil je nooit te veel betalen om van een virtual data room gebruik te maken. Daarom is het belangrijk om de prijzen van de verschillende providers met elkaar te vergelijken. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit ook meestal zo. Blijf daarom realistisch, maar verwacht uiteraard wel dat de prijzen op een eerlijke manier worden opgesteld. Wat kun je precies verwachten van een pakketvorm? Krijg je echt waar voor je geld? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden, zodat je zeker weet dat je voor de juiste provider kiest.

Geef een reactie