LifestyleTipsvrouwen

Logopedie als oplossing voor speenzuigen en duimzuigen

Logopedie als oplossing voor speenzuigen en duimzuigen

Kinderen worden rustig van speenzuigen. Vooral baby’s hebben zuigbehoefte. Ze krijgen dan ook vaak een speen aangeboden als ze huilen of onrustig zijn en vallen er vervolgens tevreden door in slaap. Als je kind al wat ouder is, zuigt hij misschien niet meer op zijn speen maar wel op zijn duim. Zuigbehoefte is tot een bepaalde leeftijd normaal. Bovendien geeft het je kind een gevoel van veiligheid. Toch is het erg belangrijk om het speenzuigen vroegtijdig af te leren vanwege de nadelige gevolgen. Dit geldt ook voor duimzigen of vingerzuigen. In dit artikele delen we een paar effectieve tips. Als het dan nog niet lukt, kun je hulp vragen aan een logopedist.

Gehecht aan de speen

Kinderen kunnen erg gehecht zijn aan hun speen. Het afleren is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Over het algemeen geldt hoe vroeger je begint met het afleren hoe meer kans op succes. Het liefst al voor de tweede verjaardag, want langdurig speengebruik wordt snel een gewoonte. Een plan van aanpak helpt vaak erg goed bij het afleren van speenzuigen. Het beste is om deze stappen snel achter elkaar door te zetten. Als het afbouwen te lang duurt, wordt vraagt je kind al gauw weer om zijn speen.

Het juiste moment

Een rustige periode is een vaak een goed moment om te starten met je plan van aanpak. Je bereidt dit voor door in gesprek te gaan met je kind waarin je uitlegt dat het beter is om te stoppen met speenzuigen. Voor veel kinderen werkt dit gesprekje beter dan acuut stoppen. Bij het afbouwen is het belangrijk om aan je kind duidelijk te maken wanneer hij nog wel een speentje mag. Met goede argumenten maak je het voor een kind makkelijker om afscheid te nemen van de speen. Bedenk vervolgens hoe je de speen definitief weg doet. Je kunt de speen bijvoorbeeld in de zak van Sinterklaas doen of aan een andere baby geven. Is het gelukt om de speen weg te krijgen? Zorg er dan wel voor dat er geen enkele speen meer in de buurt te vinden is. Maar beloon wel met een vervanging zoals een knuffeltje, die je kind dan kan pakken in plaats van de speen. Een andere passende beloning is uiteraard ook goed.

Gevolgen

Voor duimzuigen en vingerzuigen geldt ook dat je dit zo snel mogelijk moet proberen af te leren. Begin in ieder geval voor het derde levensjaar, want vanaf dan kan het zuigen nadelige gevolgen hebben zoals: scheefgroei van het gebit, slissen, vormverandering van het gehemelte. Door het afleren vroegtijdig in te zetten kunnen eventueel scheefgegroeide tandjes weer rechttrekken. Een gevolg is ook dat kinderen door hun mond gaan ademen en hierdoor een een slappe mondmotoriek ontwikkelen, wat weer tot afwijkend slikken leidt. Om dit te voorkomen is vroegtijdige behandeling noodzakelijk. En dit is niet altijd gemakkelijk. Heb je de juiste adviezen opgevolgd, langdurig doorgezet en wil het toch niet lukken? Dan kan logopedie je verder helpen.

Geef een reactie