Huis en tuinTips

4 tips voor het opruimen en opnieuw indelen van jouw kledingkast

Ben jij iemand die zelfs kan verdwalen in een kledingkast? Die al honderd keer ‘ik heb werkelijk niets om aan te trekken’ heeft gezegd? Dit terwijl de kast zo vol ligt dat er geen kledingstuk meer bij kan? Dan ben je zeker niet alleen. Een onpraktische indeling van de kledingkast is een veelgehoord probleem. Gelukkig wel eentje waar je zelf verandering in kunt brengen. Hoe? Wij geven je 4 tips voor het opruimen én opnieuw indelen van jouw kledingkast. Tijd voor een fris begin van de zomer!

1.         Haal alle kleding uit je kast

Heel wat jaren geleden kon je een praktische & goedkope kledingkast op de kop tikken. Je was dolblij met je aankoop, maar sindsdien is er weinig veranderd aan de indeling van de kast. Of toch wel: het aantal kledingstukken is aanzienlijk gegroeid en dit lijkt zelfs de maximale capaciteit van de kast te overschrijden. Daarom is het hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Door de jaren heen verzamel je ontzettend veel kleding. Wanneer je nooit een grote schoonmaakbeurt of opruimronde houdt, zal het aantal alleen maar stijgen en zie je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer. Begin daarom door eerst alle kleding uit de kast te halen en op één grote stapel te leggen. Verdeel deze stapel vervolgens in drie kleinere stapels: kleding die je wilt houden, kleding die weggegeven of verkocht mogen worden en kapotte kledingstukken. Zo geniet je direct van meer overzicht.

goedkope kledingkast

2.         Maak schoon

Als alle kleding is opgeruimd kan je beginnen met schoonmaken. Zo ruikt de kast straks weer heerlijk fris en hoef je dit de komende tijd niet meer te doen. Nu alle kleding er uit is, kan je ook nog eens bij alle hoekjes komen. Maak daar dan ook dankbaar gebruik van!

Zodra de kast schoon is, kan je alvast over een slimme indeling gaan nadenken. Wanneer je standaard van een hang- en leggedeelte gebruik maakt, kan je ook eens kijken of er nog meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bakken, mandjes of extra laden. Deze kunnen de kast direct een stuk overzichtelijker maken.

3.         Werk met hoogtes

Vaak zien we dat niet alle beschikbare ruimte van de kledingkast wordt benut. In de verspilde ruimte ontstaat vervolgens alleen maar stof, terwijl je hier ook heel goed kleding, schoenen of lakens had kunnen plaatsen. Leg jij bijvoorbeeld nooit wat op de bovenste planken van je kast, omdat je hier simpelweg niet zo makkelijk bij kan? Probeer jezelf dit dan vanaf nu af te leren!

Er zijn altijd wel kledingstukken, schoenen, lakens of andere spullen die je eigenlijk alleen met speciale gelegenheden draagt. Die kan je dan ook prima op de bovenste planken leggen. Wanneer je ze echt nodig hebt is een trapje immers zo gepakt. Door met hoogtes te werken, maak jij optimaal gebruik van de gehele kledingkast.

4.         Gebruik bakken en manden

Is er ontzettend veel loze ruimte onder het hanggedeelte aanwezig? Maak hier dan gebruik van door bakken en manden te plaatsen. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het opbergen van sjaals, sokken en andere accessoires. Normaal gesproken hebben deze geen echte vaste plek en zo geef je ze een overzichtelijk plekje, zonder dat ze echt in de weg staan.

Door van alle beschikbare ruimte in de kast gebruik te maken, zal je merken dat je veel meer kleding kwijt kunt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Hoog tijd voor een frisse wind en een opgeruimd gevoel dus!

Geef een reactie