Huis en tuinTips

Wanneer schakel je een hypotheekadviseur in?

Wanneer schakel je een hypotheekadviseur in

Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze. Een hypotheek afsluiten is natuurlijk niet iets wat je klakkeloos doet. Het is een commitment voor het leven. Je zal de komende jaren maandelijks aan jouw hypotheeklasten herinnerd worden. Het is dan ook fijn om de beste deal te sluiten. Als leek heb je hier vaak echter weinig verstand van. Hoe weet je welke hypotheek het beste bij jou past? Waar moet je rekening mee houden? Sluit je echt een goede deal of zijn de voorwaarden minder aantrekkelijk dan je dacht? Een hypotheekadviseur biedt in deze situatie solaas. Maar wanneer is een hypotheekadviseur écht nodig? En zijn er situaties waarbij het zelf kunt regelen?

Niet gratis

Voor 2013 was een hypotheekadviseur gratis. Dat zat bij het ‘pakket’ inbegrepen. Zij werkten nauw samen met de bank en werden door hun ingeschakeld als er een nieuwe klant was. Vanaf 2013 is er een provisieverbod. Hypotheekadviseurs mogen geen beloning van de bank ontvangen. Hierdoor is het voor de consument noodzakelijk om zelf naar een adviseur te stappen. Dit kost altijd geld. Voor veel mensen betekent dit een drempel. Een huis kopen brengt al enorm veel kosten met zich mee, ook nog een hypotheekadviseur inschakelen is iets waar je dan niet op zit te wachten. Maar is het ook wel zo verstandig om geen adviseur in te schakelen?

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur probeert je aan alle kanten te helpen om de juiste beslissing te maken. Een hypotheek afsluiten is immers een spannende beslissing, zeker als je zelf niet weet waar je op moet letten. Dan is het fijn als een professional even met je meekijkt, zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt. Daarnaast weet hij precies te vertellen welke banken het meest geschikt zijn in jouw situatie en kan hij vergelijkend onderzoek doen. Het is daardoor zelf niet nodig om verschillende banken af te gaan. De adviseur let niet alleen op de hoogte van de rente, maar leest ook de voorwaarden en de kleine lettertjes nauwkeurig door. Als leek kies je namelijk al gauw voor de ‘goedkoopste’ aanbieder, maar dit hoeft niet direct de beste te zijn. De hypotheekadviseur kan je behoeden voor deze fout.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

De hypotheek berekenen, vergelijkend onderzoek doen en de kleine lettertjes nauwkeurig bestuderen. Kan je dat niet gewoon zelf doen? In de meeste gevallen is dit sterk af te raden. Als je niet thuis bent in de hypotheekwereld is een foutje snel gemaakt. Een klein foutje kan grote financiële gevolgen hebben. Groter dan de kosten die je zal maken om een hypotheekadviseur in te schakelen. Het zelf regelen van de hypotheek is dan ook meestal geen slim idee. Dit is enkel een passende (en goedkopere) oplossing voor mensen met voldoende kennis op het gebied van hypotheken.

Blijf daarom realistisch en bedenk goed waar jouw kracht ligt. Als dit niets te maken heeft met hypotheken, raden wij aan om een onafhankelijke hypotheekadviseur op te zoeken. Zo behoed je jezelf voor nare financiële verrassingen.

Geef een reactie