LifestyleMens&gezondheid

Matcha: het begint allemaal met de smaak

Matcha: het begint allemaal met de smaak

Als je een matcha kenner bent die regelmatig matcha thee koopt, dan weet je vast en zeker hoe echte matcha moet smaken. Echte matcha is meestal zoet en hartig van smaak, een beetje umami. Matcha die bitter smaakt is niet de matcha die je wilt proeven. Bovendien is het belangrijk dat je matcha vers is, een matcha zou in principe niet ouder dan 6 maanden mogen zijn, op deze manier behoudt het de versheid en voedzaamheid.

De unieke groene kleur van matcha komt van de versheid en van de geografische bron van het poeder: Japan. Het is belangrijk dat er bij matcha enkel bladeren worden gebruikt van de ‘first flush’ van de voorjaarsoogst. Waarom net deze bladeren? Deze ‘first flush’ bladeren hebben de hoogste concentraties cafeïne, voedingsstoffen en aminozuren.

Hoe wordt matcha gemaakt?

De Camellia Sinensis-planten groeien in het evenwichtige klimaat en de rijke bodems tussen de weelderige heuvels van de Japanse eilanden, de ideale plek om deze gezonde energiebron te kweken. Op een bepaald punt in de groei van de bladeren bedekken boeren het gewas om direct zonlicht te voorkomen met een traditioneel strodak. Het ongelooflijke Camellia Sinensis-blad transformeert zichzelf in de schaduw door de productie van cruciale voedingsstoffen voor gezondheid en welzijn te verhogen: L-theanine, cafeïne en chlorofyl.

Alleen de fijnste bladeren worden op het hoogtepunt van de oogst geplukt, vervolgens gestoomd, gekoeld en gedroogd. De bladeren worden gesneden, ontdaan en ontsteeld om de hoogste kwaliteit smaak en voedingswaarde te garanderen. Vervolgens worden ze gesorteerd en gemengd om de grootst mogelijke balans en consistentie te verkrijgen.

Ten slotte wordt alles aan de hand van een steen vermalen tot een eersteklas, ultrafijn poeder.

Niet alle cafeïne is hetzelfde

Ofwel gaat je humeur er op vooruit na een tasje koffie ofwel heb je een piek in je energie. Maar beide tegelijk komt zelden voor. Bij matcha heb je enkel de positieve effecten van cafeïne en niet de negatieve effecten. Je krijgt er namelijk geen hartkloppingen van, niet de kriebels die je soms van koffie krijgt of de crash achteraf. Matcha geeft je gezonde energie. Met matcha blijf je je focus behouden met een zen gevoel.

Om het potentieel van matcha nog maar te evenaren moet je minstens 10 kopjes gewone groene thee drinken. Je kan je dus al wel voorstellen hoeveel antioxidanten, mineralen en gezonde cafeïne matcha heeft. Het is een echte boost voor je immuunsysteem. Het werkt bovendien ontstekings- en ziekteremmend. Dit omdat matcha veel vitamine c, zink en chlorophyll bevat, wat wilt zeggen dat matcha dus ook goed is voor de huid, haar en de nagels.

Geef een reactie