Huis en tuinTips

Energiezuinig verlichten doe je zo

Energiezuinig verlichten doe je zo.v1

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor een milieuvriendelijk bestaan. Ondernemers ontdekten de afgelopen jaren vaker dat het consumptiegedrag sterk verandert. Mensen kiezen steeds vaker voor duurzame en eerlijke producten. Daarnaast zien we ook een sterke verandering in het verbruik van energie en elektriciteit. Nederlanders zetten niet meer zonder nadenken hun verlichting aan en ook bij het gebruik van elektronische apparaten speelt het verbruik een steeds grotere rol.  

Deze verandering in denken wordt enthousiast ontvangen door de overheid. Toch bestaan er nog altijd veel vragen omtrent milieuvriendelijkheid en het maken van kleine aanpassingen in het dagelijks bestaan, om zo een steentje bij te dragen aan een milieuvriendelijk land. Met dit artikel proberen we jou alvast een beetje op weg te helpen door een begin te maken aan energiezuinig verlichten. Want laten we eerlijk zijn, het kostenplaatje van elektriciteit kan al snel zeer hoog oplopen. Ben jij benieuwd hoe je dit kunt veranderen? Lees dan snel de volgende handige tips. Energiezuinig verlichten doe je zo!

Controleer alle lampen

Wanneer je toe bent aan nieuwe lampen, zal je al snel merken dat het aanbod enorm is. Van ledlampen met een dikke fitting tot TL-verlichting of de oude vertrouwde halogeenlampen. Maar voor welke kies je dan? En is het ook nodig om de lampen te vervangen als deze nog goed werken?

De meeste mensen weten wel dat het gebruik van halogeen- en gloeilampen niet goed is voor het milieu. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat deze lampen nog in veel huishoudens gebruikt worden. Gek genoeg zijn sommige mensen hier niet eens van op de hoogte. Zolang een lamp het goed doet, sta je immers niet snel stil bij het verbruik ervan. Pas wanneer deze uitgebrand is, kijk je naar alternatieven. Daarnaast zal je niet zo snel naar een milieuvriendelijk alternatief grijpen als er nog heel veel (minder groene) keuzes in de kast liggen.


Wij adviseren om hier alvast een verschil in te maken. Controleer daarom direct alle lampen in huis en bekijk welke lampen eventueel vervangen kunnen worden voor een beter alternatief. We kunnen ook begrijpen dat je het financieel niet haalbaar vindt om direct alle lampen in huis voor ledverlichting te vervangen. Begin daarom met lampen die veelvuldig gebruikt worden en veel licht geven. Zo kun je al snel veel energie besparen én dat merk je in je portemonnee.

Zet de verlichting uit als je weggaat

Het zal je verbazen hoeveel mensen hun lampen gewoon aan laten staan zodra ze een ruimte verlaten. Misschien maak je je hier soms zelf ook schuldig aan. Soms met opzet en soms omdat je het gewoonweg vergeten bent. Dit vraagt echter onnodige energie van de lamp én extra kosten voor je energierekening. Wanneer je dit veelvuldig vergeet is het verstandig om iedere keer een rondje door het huis te maken voordat je vertrekt. Je kunt ook kiezen voor lampen met bewegingssensor (in ruimtes waar je kort verblijft) of met een timer (buitenverlichting). Zo bespaar je eenvoudig veel energie.

Laat het daglicht naar binnen

Vergeet jij soms ook de gordijnen te openen of geniet je stiekem wel even van de privacy? Probeer dit dan zoveel mogelijk te voorkomen. Door het daglicht meer naar binnen te halen, hoeven de lampen minder snel en/of lang aan. Zo bespaar je eenvoudig energie. Wanneer privacy de belangrijkste factor is om de gordijnen toch dicht te laten, adviseren wij om voor speciale raambekleding zoals plissés te kiezen. Zo voorkom je inkijk en geniet je wel van een gezonde hoeveelheid daglicht in huis.

Geef een reactie