Huis en tuinTechnologieTipszakelijk

De perfecte accessoires print je zelf

De perfecte accessoires print je zelf

Het inrichten van je huis is een leuke, maar tijdrovende klus. Vaak kun je nét niet vinden wat je zoekt en heb je eindelijk iets gevonden, dan is het veel te duur. Wil je je huis precies zo inrichten met accessoires zoals je in je hoofd hebt? Maak ze dan zelf! Dit is mogelijk met een 3D-printer.

Wat is een 3D-printer?

De naam zegt het al een beetje: met een 3D-printer kun je driedimensionale prints maken. De printer werkt niet met inkt, maar met plastic draad dat door de printer verhit wordt. Het plastic komt er door de verhitting aan de onderkant vloeibaar uit en wordt in een vooraf bepaald patroon laag voor laag opgebouwd.

Wat voor draad kan ik gebruiken?

Je kunt niet zomaar een plastic draad in de 3D-printer gebruiken. Er zijn speciale spoelen voor 3D-printers, het draad dat hierop zit wordt “filament” genoemd. Dit filament is te verkrijgen in verschillende soorten:

PLA-filament
Dit type filament wordt het meest verkocht en in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Het materiaal zelf is gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen.

ABS-filament
Met dit type plastic kunnen 3D-objecten in iedere gewenste vorm worden geprint. ABS-filament is zeer sterk na het printen en als de temperatuur op de 3D-printer hoog is, komt het object er glanzend uit. Omdat het materiaal een sterke geur afscheid tijdens het printen, is het iets minder populair dan PLA.

PETG-filament
Met PETG-filament worden de positieve eigenschappen van PLA en ABS gecombineerd: het is niet alleen zeer sterk, maar ook gebruiksvriendelijk. In tegenstelling tot ABS is het geurvrij en heeft als unieke eigenschap dat het geen water absorbeert. Ook is PETG licht flexibel.

Wat kan ik met een 3D-printer maken?

Wat niet! Je kunt de meest veelzijdige objecten maken. Denk bijvoorbeeld aan een kaarsenhouder of plantenbak, maar ook een vaas of een beeldje behoort tot de mogelijkheden. En ben je op zoek naar handige items voor in huis, dan kun je bijvoorbeeld ook een kapstok of desk organiser printen. Online kun je veel 3D-modellen vinden in de meest uiteenlopende categorieën. Je fantasie is de enige grens!

Enthousiast geworden?

Kijk dan snel welke 3D-printer het beste bij je past, bij twijfel kun je altijd advies vragen. Veel printplezier!

Geef een reactie