Tipszakelijk

4 voordelen van een merk registreren als je een bedrijf start

voordelen merk registeren

Een merknaam wordt gebruikt om een duidelijk onderscheid te maken tussen producten en diensten van een bedrijf. Dit maakt het voor consumenten makkelijker om vergelijkend onderzoek te doen. De naam van je bedrijf kan de consument vertrouwen bieden. Daarom is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te beschermen. Overweeg je om een merk te registeren? Maar ben je benieuwd wat dit precies inhoudt en waarom dit een verstandige overweging is? Hier lees je 4 voordelen van een merk registreren als je een bedrijf gaat starten.

1.         Alleenrecht op de naam

Als je een merknaam registreert, kan en mag deze niet meer gebruikt worden door concurrenten. Je hebt volledige alleenrecht op de naam. Wanneer iemand anders onder het merknaam producten of diensten verkoopt, kan deze een zware boete krijgen. Doordat je alleenrecht op een naam verkrijgt, weten consumenten altijd precies waar ze aan toe zijn. De naam spreekt voor de diensten van jouw bedrijf. Hierdoor wordt naamsbekendheid vergaard.

alleenrecht op naam

2.         Concurrentie buiten de deur houden

Het aantal bedrijven in Nederland stijgt naar grote hoogtes. Daarom is het nog nooit zo belangrijk geweest om je te onderscheiden van de rest. Met een goede pakkende merknaam, kan jij concurrentie gemakkelijk buiten de deur houden. Je merknaam wordt geregistreerd in de Benelux. Hierdoor kan je vergelijkbare namen buiten de deur houden. Alleen jij mag gebruik maken van het merknaam. Concurrenten moeten zelf met een passende naam komen.

Het kan tevens voorkomen dat je als bedrijf door wilt groeien naar een andere regio in Nederland. Met de door jou opgebouwde reputatie moet dat geen probleem zijn. Totdat je er achter komt dat deze merknaam al actief is binnen de regio. Door je merknaam te registreren, beschik je over middelen om deze situaties tegen te gaan.

3.         Waarde verhogend voor je bedrijf

Consumenten associëren en een geregistreerde merknaam direct met een kwalitatief bedrijf. Als je het merknaam van je bedrijf registreert, zal je merken dat je betrouwbaarder over komt als bedrijf. Het is tegenwoordig zeer belangrijk om jezelf van de concurrentie te onderscheiden. Consumenten zijn meer dan anders op de hoogte van klachten en positieve verhalen, mede door het internet. Dit kan je een hoop inkomsten schelen. Wanneer je profiteert van een geregistreerde merknaam, creëer je klantvertrouwen. Hierdoor profiteer je van meer klanten en een flinke waarde verhoging voor je bedrijf.

waarde verhogen bedrijf

4.         Defensief oogpunt

Het komt helaas nog altijd voor dat concurrenten de merknaam van andere bedrijven proberen in te nemen. Wanneer deze niet geregistreerd is, is het voor hun mogelijk om een merknaam te kapen. Hierdoor is alle tijd en energie die je in het bedrijf hebt gestoken voor niets geweest. Een ander bedrijf die misschien wel hele andere waarden en normen heeft, neemt de naamsbekendheid van jouw bedrijf over. Hierdoor begin je weer van voor af aan en wordt jouw zorgvuldig uitgekozen merknaam door het slijk gehaald. Daarom is het verstandig om je merknaam vooraf te laten registreren. Zo weet je zeker dat concurrenten binnen de Benelux deze niet meer mogen gebruiken en hou je eventuele aanvallen buiten de deur. Hierdoor weet je dat alle tijd en moeite niet voor niet zijn geweest. Jouw bedrijf, jouw naam, jouw succes!

Geef een reactie