PC&internetTips

Hoe start ik mijn eigen blog

blog starten

Je kunt verschillende redenen hebben om te beginnen met het schrijven van een blog. Met een blog kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw website aantrekkelijker wordt en eenvoudiger gevonden kan worden door bezoekers. Dit heeft als gevolg dat je meer lezers hebt en als je een bedrijf hebt is de kans groot dat je sneller producten of diensten kunt verkopen.

Als journalist of bijvoorbeeld schrijver heeft een blog als voordeel dat je een portfolio kunt opbouwen. Zo kun je opdrachtgevers tonen wat je in huis hebt aan talenten met betrekking tot schijven.

Het begin

Een blog beginnen is meer dan alleen het schrijven van een tekst. Je hebt natuurlijk een platform nodig waarop je jouw blog kunt presenteren aan geïnteresseerden. Daarvoor kun je het best gebruik maken van een website of online diensten die je kunt gebruiken om blogs te plaatsen. Bedenk van tevoren goed voor jezelf wat jouw doel is met het schrijven van blogs. Wil je informeren, interesseren of mensen juist overhalen? Als je een goed plan hebt opgesteld dan kun je beginnen met het schrijven van het blog zelf.

schrijven blog

Tips voor het schrijven van blogs

Zorg ervoor dat je een blog schrijft die mensen direct overhaalt om verder te lezen. Dit doe je door gebruik te maken van verschillende handige trucs. Zorg voor een passende en pakkende titel bij de teksten die je schrijft. Een blog moet ook niet te langdradig zijn, je moet er als lezer gemakkelijk doorheen kunnen lezen. Maak gebruik van afbeeldingen en plaatjes om jouw verhaal duidelijker te maken en om het blog aantrekkelijk te houden. Je kunt je teksten leesbaar en overzichtelijk houden door gebruik te maken van veel alinea’s en verschillende kopjes. Zo houd je de aandacht van de lezer eenvoudiger bij het verhaal. Hieronder zetten we nog een aantal tips op een rij die je kunnen helpen bij het schrijven van juiste blogs. Er is ook een ultieme gids over het schrijven van blogs beschikbaar waar je gratis diverse tips uit kunt halen.

  • Verplaats je in de lezer en denk vanuit het perspectief van lezers. Wat is de beste schrijfstijl om hun mee aan te spreken en waar zijn ze werkelijk in geïnteresseerd?
  • Probeer kort te schrijven. Informatie en woorden die niets toevoegen kun je in de meeste gevallen weglaten uit de content.
  • Korte en lange zinnen met elkaar afwisselen is goed voor je verhaal. Vaak wordt er gezegd dat zinnen zo kort mogelijk moeten zijn. Dat klopt, maar een verhaal dat alleen bestaat uit korte zinnen leest ook niet altijd het prettigst.
  • Wanneer je schrijft is het goed om zo te schrijven alsof je aan het praten bent. Dit maakt het schrijven makkelijker en natuurlijker.
  • Probeer dezelfde woorden te vermijden. Voornamelijk wanneer ze in een aantal zinnen na elkaar komen.

tips schrijven blog

Schrijven maar!

Als je een plan hebt gemaakt en weet welk doel je wilt uitstralen met jouw blogs, dan kun je beginnen met schrijven. Vraag als je klaar bent of iemand de teksten wil doorlezen en wil beoordelen op spelling en grammatica. Het is natuurlijk ook leuk om te vragen wat de lezer vindt van de inhoud van het verhaal. Zodra je de blogs gepost hebt is het aan te raden om jouw verhalen onder de aandacht te brengen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van sociale media. Frankwatching geeft diverse tips over het publiceren van blogs op social media. Veel plezier met het maken van jouw eigen blogs!

Geef een reactie