Auto&vervoerLifestylemannenTechnologieTips

6 tips om zuiniger te rijden

zuinig rijden

Brandstof, een autoverzekering en de jaarlijkse APK. Hoe handig een auto ook is, het kost wel veel geld. Een slimme truc om geld te besparen, is door zuiniger te rijden. Want hoe minder brandstof je verbruikt, hoe minder vaak je moet tanken.

Minder brandstof gebruiken? Volg deze 6 tips

1. Rijd in een zuinige auto

Met een zuinige auto hoef je minder vaak te tanken. Een win-winsituatie dus.
Sta je op het punt om een nieuwe auto te kopen? Kijk dan eens naar de Toyoto Prius Hybrid, Citroen C4 Cactus, Suzuki Celerio, Hyundai IONIQ, Volkswagen Lupo en Smart Fortwo. Deze auto’s schijnen extra zuinig te zijn. Met een elektrische auto rijd je natuurlijk nóg zuiniger.

2. Check de bandenspanning

Een andere truc om minder vaak te tanken, is door te rijden op banden met de juiste bandenspanning. Wie rijdt op te zachte banden is per jaar zo’n €150 meer aan brandstof kwijt. Dit komt omdat de motor dan harder moet werken. Controleer daarom iedere 2 maanden de bandenspanning bij een benzinepomp. Wat de juiste spanning is, lees je in het instructieboekje van je auto, op een sticker in het portier of op de tankdop. Ben je toe aan nieuwe banden? Kies dan banden met een lage rolweerstand.

3. Maak gebruik van handige snufjes

In de meeste auto’s zitten een aantal handige snufjes die brandstof helpen besparen. Dankzij de cruise control ben je zo’n 10 procent minder brandstof kwijt, omdat je op een constante snelheid rijdt. Ook de toerenteller, boordcomputer en brandstofverbruikmeter helpen je brandstof besparen, omdat ze je inzicht geven in hoeveel brandstof je verbruikt. Je rijgedrag kun je hier vervolgens op aanpassen. Gebruik de airco alleen niet te fanatiek als je zuiniger wilt rijden.

4. Neem niet te veel spullen mee

Een volgepakte auto verbruikt meer brandstof. Laat onnodige spullen daarom thuis. Zeker als je op vakantie gaat, is het slim om licht te pakken en dus geen dakkoffer te gebruiker. Een auto met dakkoffer verbruikt bij een snelheid van 130 kilometer per uur zo’n 2 liter extra brandstof over een afstand van 100 kilometer. En zelfs bij een snelheid van 80 kilometer per uur, verbruik je met dakkoffer 11 procent meer brandstof.

5. Rem niet te veel

Probeer niet te veel te remmen, want zo gebruik je onnodig veel brandstof. Let erop dat je het gas op tijd loslaat en rol uit als je van plan bent om te remmen. Het helpt als je tijdens het autorijden zo ver mogelijk vooruit kijkt, zodat je kunt anticiperen op je medeweggebruikers. In de file is het extra opletten geblazen, want steeds remmen en optrekken kost veel brandstof. Rijd dus zo constant mogelijk.

auto remt

6. Laat de auto niet opwarmen, maar ga krabben

Als er een laagje ijs op de ruiten ligt, laten veel mensen de auto eerst stationair draaien. Ze hopen dat de auto dan opwarmt en het ijs smelt. Jammer genoeg werkt dat niet. De motor zinloos laten draaien, is slecht voor milieu, de motor en het kost onnodig veel brandstof. De snelste manier om je auto ijsvrij te maken, is door ouderwets te krabben.

Sluit vandaag nog een autoverzekering af

Op een goede autoverzekering moet je niet onnodig besparen. InShared bewijst dat een goede én goedkope verzekering ook samen kan gaan. Het afsluiten van een autoverzekering is bij InShared een fluitje van een cent. Binnen een paar minuten regel je dit online.

Geef een reactie