GadgetsmannenPC&internetTechnologieTips

Welk formaat laptop heb ik?

laptop

Als je bijvoorbeeld een laptoptas of laptophoes wil kopen voor je laptop, is het handig om te weten welk formaat laptop je hebt. Je kan hierachter komen door je laptop op te meten. In dit artikel staat uitgelegd hoe je dit kan doen.

Meetlint weten

Als eerste moet je een meetlint hebben. Meestal worden de maten van laptop in inches weergegeven. Op sommige meetlinten staat aan de ene kant centimeters en aan de andere kant inches, maar als je een meetlint hebt met alleen centimeters dan is dit ook niet zo’n ramp. Je kunt namelijk heel makkelijk inches omrekenen naar centimeters en andersom! Op internet staan allemaal omreken-tools die je kunt gebruiken.

Heb je de meetlint bij de hand? Laptops worden diagonaal gemeten, dit wil zeggen dat je in een hoek van je scherm moet beginnen met meten en de meetlint schuin over het scherm heen moet trekken. Dus als je bijvoorbeeld linksboven begint met meten, trek je de meetlint naar de hoek rechts beneden. Let wel op dat je alleen het scherm zelf meet en niet het randje eromheen meeneemt.

Decimaal achter de komma

Meestal komen laptop-afmetingen in een decimaal achter de komma, zoals 13.3 inch of 15.4 inch. Op de meetlint staan de inches niet op 1/10, maar meestal op 1/4, 1/8 of 1/16. Dit lijkt misschien erg verwarrend, maar zoals eerder gezegd, kun je de inches omrekenen naar centimeters: 1 inch = 2.54 centimeter. Je hoeft echter niet zo vaak de afmetingen tot op de millimeter precies uit te rekenen, want de meeste laptoptassen en -hoezen komen al met de inch-afmetingen ter informatie. De meeste standaard-laptops komen met gestandaardiseerde scherm-formaten, dus als je bijvoorbeeld rond de 13 inch meet, dan is de kans heel erg groot dat je een 13.3 inch laptop zal hebben.

 

 

Geef een reactie