Huis en tuinTips

Hoe vervang je een dakgoot?

verschillende dakgoten

Het huis aan de rivier is heel erg mooi, maar wel een beetje oud. Helemaal niet erg, want daardoor heeft het juist karakter. Je vrienden noemen het wel eens villa Kakelbont want de houten buitengevel is geschilderd in een vrolijk pastelkleurtje. Ook dit huis heeft net als (bijna) alle andere huizen dakgoten, maar die van jou zijn niet zo goed meer en hier en daar zelfs lek. En omdat je heel trots bent op je nieuwe bezit wil je ook graag dat het nog lang in goede staat mag blijven. Onderhoud is daarom wel noodzakelijk.

Dakgoten hebben een belangrijke functie; ze beschermen je huis tegen vochtproblemen door het water gecontroleerd af te voeren. Wanneer dit niet meer goed gebeurt, krijg je lekkage of ontstaat  schade aan de gevel. Misschien weet je al dat er verschillende soorten dakgoten te koop zijn, in dit blog kun je er meer over lezen. Je kunt zo nog meer te weten komen over dakgoten. 

Hoe-vervang-je-een-dakgoot

Mastgoten of bakgoten

In ieder geval wil je dat de nieuwe dakgoten jarenlang goed blijven. Hoewel je in villa Kakelbont woont wil je wel dat ze netjes en strak zijn en het liefst wit. Daarom ben je eigenlijk op zoek naar rechte witte bakgoten en wil je geen mastgoot. Dat is de ronde uitvoering, genoemd naar de ronding van een halve mast. Dit type goot is in de PVC uitvoering erg voordelig, maar heeft als nadeel dat ze na verloop van tijd beginnen te torderen. Een rechte polyester bakgoot blijft zijn vorm behouden en gaat niet torderen of wokkelen. Houdt bij het kiezen van de breedte wel rekening met de oppervlakte van je dak. Hoe groter het dak, hoe meer water er op valt. Het lijkt logisch maar je ziet regelmatig dat er te kleine goten om een huis hangen. Bedenk ook dat je per ongeveer 8 meter een uitloop nodig hebt.

Stap 1

De oude dakgoten worden verwijderd. Het is wel verstandig om een droge week uit te kiezen. Kijk dus even naar de weersverwachting voordat je gaat beginnen. Verwijder ook de oude dakgootbeugels, misschien zitten er een paar bij die niet meer goed vast zitten. Op die plekken kan dan water naar binnen toe komen en dat wil je niet. Gezien de constructie heb je in jouw geval dakbeschotbeugels nodig.

Stap 2

Begin bij een regenpijp. Monteer daarboven de eerste gootbeugel en bevestig hier een touwtje aan. Maak dit vast aan de laatste beugel, die wat hoger moet komen te zitten. Reken op 2,5 mm per meter waterafschot. Als je hier goed rekening mee houdt, loopt straks het water goed van het hoogste punt richting regenpijp. Daarna kun je de tussenliggende beugels monteren. Beugels worden vaak op 50 cm hart op hart gemonteerd, maar dit kan afwijken. Houdt ook rekening met het punt waar je de gootdelen aan elkaar zet. Als dit op een beugel uitkomt komt de dakgoot iets omhoog waardoor je de loop van het water beïnvloedt.  Maak de bakgoot met een ijzerzaag netjes op maat en laat hem in de beugels zakken. Eventuele verbindingen kun je tot stand brengen door gebruik te maken van koppelstukken en hoekstukken. Afhankelijk van de soort koppeling lijm of schroef je deze gootdelen goed aan elkaar vast.

Goede regenwaterafvoer

Met een juiste en goedwerkende regenwaterafvoer leid je het water weg van het dak en de muur naar de grond en de riolering. Dakgoten zorgen ervoor dat er geen regenwater tegen de muur van je huis waait of gewoon rechtstreeks van het dak op de grond valt. Je wil je gevel droog houden en niet dat er lekkage ontstaat of dat er grote plassen op je tuinpad komen te liggen.

Geef een reactie