algemeen

Wat is de beste manier om af te vallen?

Wat is de beste manier om af te vallen.v1

Als het over afvallen gaat dan zie je al snel de bomen niet meer door het bos. De ene gezondheidsgoeroe struikelt over de andere om te verkondigen dat zijn methode echt de beste is. In dit artikel zullen we je duidelijkheid proberen te geven over de zin en onzin over afvallen. Zodat je een goede keuze kunt maken als je besluit de overtollige kilo’s aan te gaan pakken.

Dieetvormen

Er zijn honderden diëten. Maar als je beseft dat ieder dieet in een groep valt dan wordt het ineens een stuk overzichtelijker. Diëten zijn in te delen naar de macronutriënten. De macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze geven ons lichaam, ieder op hun eigen manier, energie. Bij de meeste diëten wordt een bepaald macronutriënten vermindert waardoor je afvalt. Zo heb je de vetarme, koolhydraatarme en eiwitdiëten. Een dieetvorm waarbij je omlaag gaat in alle macronutriënten wordt een caloriearm dieet genoemd.

Het vetarme dieet

Bij het vetarme dieet ga je minder vet eten. Deze vetten zal je moeten vervangen voor koolhydraten. Deze dieetvorm is eigenlijk niet meer van deze tijd omdat gebleken is dat andere dieetvormen effectiever zijn. Dit komt omdat koolhydraten een hoge dooreetfactor hebben. Als je iets eet wat rijk is aan koolhydraten dan wil je er vaak meer van. Denk maar aan het eten van een koekje of een snoepje waarbij dit effect sterk is.

Als je koolhydraten eet dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Om de glucose op te kunnen nemen is insuline nodig. Dit zet de cellen open die het glucose vervolgens uit het bloed opnemen. Insuline is een hormoon wat echter ook zorgt voor de opname van vet. Wil je afvallen dan is het daarom goed om de bloedglucose laag te houden. Je hebt dan minder insuline en minder vetopslag. Dit is lastig bij het vetarme dieet.

Het koolhydraatarme dieet

Bij het koolhydraatarme dieet ga je minderen met koolhydraten. Het bekende Atkins dieet is een voorbeeld van een koolhydraatarm dieet. Op het koolhydraatarme dieet zijn vele diëten gebaseerd. Je gaat bij deze dieetvorm koolhydraten vervangen voor vetten. Dit klinkt misschien wat raar, afvallen door meer vet te eten, maar het werkt echt. Dit komt omdat de bloedglucose beter stabiel te houden is door minder koolhydraten te eten. Een stabiele bloedsuikerspiegel is een voorwaarde om af te kunnen vallen.

Het eten van meer vet heeft nog een ander voordeel. Het zorgt ervoor dat je eerder verzadigd bent. Dit komt omdat vetrijk voedsel langzaam verteert en langzaam de maag verlaat. Hierdoor kan je de periode tussen de maaltijden beter overbruggen, zonder terug te moeten vallen op het eten van tussendoortjes.

Het is wel een belangrijk iets om voedingsmiddelen te eten die gezonde vetzuren bevatten. Je wilt tenslotte niet alleen afvallen maar ook gezond blijven. Om deze reden zie je vaak voedingsmiddelen zoals noten, zaden, pitten, avocado’s en vette vis terug in koolhydraatarme diëten.

Het eiwitdieet

Het eiwitdieet lijkt een beetje op het koolhydraatarme dieet. Je gaat bij het eiwitdieet koolhydraten vervangen voor eiwitten. Eiwitten zijn net als vet lastiger te verteren dan koolhydraten. Hierdoor blijft eiwitrijk voedsel langer in de maag zitten en heb je langer een voldaan gevoel.

Eiwitten heb nog een ander voordeel. Een bekend probleem bij het volgen van diëten is dat je er spiermassa door verliest. Dit komt omdat je lichaam naast koolhydraten en vetten ook eiwitten gaat inzetten als brandstof. Eiwitten heeft je lichaam eigenlijk al hard nodig om de spieren te onderhouden en te herstellen. Als eiwitten gebruikt gaan worden als brandstof dan ga je spiermassa verliezen. Dit verlies van spiermassa zorgt voor een achteruitgang van het metabolisme. De stofwisseling wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid spiermassa. Dit zie je terug bij de dagelijkse calorieënbehoefte tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde man heeft dagelijks 2.500 kcal nodig en de gemiddelde vrouw 2.000 kcal. Dit is te verklaren door het verschil in spiermassa.

Door extra eiwitten te gaan eten, door middel van het eiwitdieet, voorkom je dat je lichaam de eiwitten gaat verbranden die het nodig heeft voor het behouden van de spieren. Zo blijft je stofwisseling op peil tijdens het afvallen. Door je stofwisseling op peil te houden voorkom je het jojo-effect waar bij veel dieetvormen een veel voorkomend probleem is.

Het caloriearme dieet

Bij het caloriearme dieet ga je minder calorieën eten zonder onderscheid te maken tussen de macronutriënten. Een voorbeeld van een caloriearm dieet is het Sonja Bakker dieet. Caloriearme diëten hebben als voordeel dat je alles mag eten (alleen minder). Het nadeel is dat ze moeilijker vol te houden zijn en meestal niet tot het gewenste resultaat leiden. Dit komt omdat je nog steeds koolhydraatrijke voedingsmiddelen blijft eten die een hoge door eetfactor hebben. Ook voegt deze dieetvorm weinig toe aan de hormoonhuishouding wat het afvallen zou kunnen versnellen. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij het koolhydraatarme dieet en het eiwitdieet.

Afvallen zonder dieet

En dan zou je nog kunnen afvallen zonder dieet. Een populaire manier om dit te doen is met intermittent fasting. Hierbij eet je wat je wilt of gewend bent om te eten. Het is alleen de bedoeling dat je niet meer zo vaak eet. Het beste effect kan je bereik je door minimaal 12 uur aaneengesloten niets te eten. De periode waarin je slaap mag je mee tellen waardoor dit goed haalbaar is. Veel mensen kiezen voor de 16/8 vorm. Bij deze vorm eet je 16 uur niets waarna je binnen een venster van 8 uur mag eten. Dit betekend na 20 uur niets meer eten en de volgende dag pas weer eten met de lunch om 12 uur.

Zie je nog steeds de bomen niet door het bos? Kijk dan eens op de website Happy Healthy. Deze site geeft goede en eerlijke voorlichting over afvallen en gezonde voeding. Je kunt er informatie vinden over alle gangbare diëten.

Geef een reactie