Huis en tuinTips

Waar kun je led High Bay lampen voor gebruiken?

Wat is led High Bay_.v1

De kans is groot dat je nog nooit van led High Bay verlichting gehoord hebt. Toch is dit soort verlichting in opkomst en wordt het, vooral in zakelijke omgevingen, steeds vaker gebruikt. In deze blog vertellen we je precies wat het is en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is led High Bay?

Als je weleens in fabriekshallen, loodsen of magazijnen komt heb je led Highbay lampen misschien wel zien hangen. Dit zijn grote en robuuste lampen die speciaal ontwikkeld zijn om grote en vooral hoge ruimtes te verlichten. Een hoge ruimte verlichten kan namelijk best eens lastig zijn; een lamp moet dan krachtig genoeg zijn om horizontaal en vooral verticaal voldoende verlichting te verspreiden. Is een lamp niet krachtig genoeg, dan bereikt het licht de grond niet en heb je hier dus eigenlijk niet zo veel aan.

Led High Bay lampen zijn daarom speciaal gemaakt om dit soort ruimtes te verlichten. Je kunt ze gebruiken in ruimtes met een plafond van 4 meter hoog, maar ook als het plafond nóg hoger is.

Led High Bay verlichting als vervanging voor HID lampen

Led High Bay lamp en worden vaak gebruikt als vervanging van oude gasontladingslampen, die ook wel hogedrukontladingslampen (of afgekort HID lampen) genoemd worden. De nieuwste variant heeft echter led verlichting en is hierdoor niet alleen energiezuiniger en duurzamer (voor dezelfde hoeveelheid verlichting hoeft namelijk minder stroom gewonnen worden, omdat er minder stroom verloren gaat aan warmte), maar ook veiliger.

Oude HID lampen kunnen namelijk wel eens kwik bevatten, wat een gevaarlijke stof is. Wanneer een lamp die kwik bevat kapot valt moet een ruimte direct ontruimd worden. De stof inademen kan namelijk ernstige gevolgen hebben. De tijd en de moeite die je kwijt bent aan het ontruimen van een pand kun je beter aan iets anders besteden. Bovendien is de variant met led verlichting ook de beste keuze om makkelijk de veiligheid van werknemers en medewerkers te verhogen.

Kleurtemperatuur van led High Bay lampen

Bij het uitkiezen van led High Bay lampen is ook de kleurtemperatuur een belangrijke factor. De kleurtemperatuur zegt niks over hoe warm de lamp wordt of over de temperatuur van de lamp zelf, maar alles over de kleur van het licht dat verspreid wordt. Dit kan warmer zijn (en dus een meer gelige gloed hebben, zoals kaarslicht of het licht van een zonsopgang) of kouder zijn (met een meer witte of blauwe gloed, zoals daglicht of maanlicht). Voor de kleurtemperatuur geldt: hoe sfeervoller een ruimte is, hoe warmer het licht moet zijn. Zo kun je in een magazijn dus beter een lamp met een koude kleurtemperatuur gebruiken (5000K of 6000K).

Led High Bay lampen zijn dus speciaal zijn dus speciaal ontwikkeld voor hoge ruimtes. Je komt ze tegen in fabrieken of loodsen. Met dit soort lampen kunnen alle werkzaamheden goed uitgevoerd worden.

Geef een reactie