Huis en tuinTips

3 tips voor een fris bed

3 tips voor een fris bed

Ben jij ook iemand die altijd zonder nadenken in bed ploft, onder de dekens kruipt en de ogen sluit? Heerlijk om na een lange werkdag eindelijk even niets te hoeven en gewoon lekker bij te tanken. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat dit bed tevens heel veel bacteriën en huisstofmijt kan bevatten? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders te weinig hun bed verschonen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Wij geven 3 tips om jouw bed langer fris te houden!

1.    Verschoon de lakens minimaal één keer per week

Het bed verschonen is typisch zo’n klusje dat er regelmatig bij in schiet. Daarom is het belangrijk om jezelf een routine aan te leren. Houd hierbij als stelregel dat je minimaal één keer per week al het beddengoed moet verschonen. Denk hierbij niet alleen aan het kussensloop, dekbedovertrek en het hoeslaken, maar ook aan een eventuele matrasbeschermer. Was het beddengoed altijd minimaal op 60 graden, zodat bacteriën en huisstofmijt gedood worden.

Daarnaast is het ook belangrijk om je beddengoed tijdig te vernieuwen. Heeft het matras zijn langste tijd gehad? Vervang deze dan voordat het fysieke ongemakken gaat veroorzaken. Hetzelfde geldt voor het dekbed. Dekbedden kunnen veel bacteriën en mijten bevatten. Daarom is het belangrijk om deze niet alleen fris te houden, maar ook om ze op tijd te vernieuwen. Zo voorkom je dat het bed muf gaat ruiken en voorkom je vervelende gevolgen voor de gezondheid.

Vergeet tevens niet om je bed regelmatig te stofzuigen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar helpt huisstofmijt en bacteriën te voorkomen. Vooral mensen met allergieën hebben hier veel baat bij. 

2.    Voldoende ventilatie


Voldoende ventilatie is in iedere ruimte van de woning van belang, maar zeker in de slaapkamer. Wanneer je wakker wordt, zal je merken dat het vaak een beetje muf ruikt. Dit komt omdat je tijdens het slapen meer dan een kwart liter vocht verliest. Dit vocht wordt opgenomen in het beddengoed en het matras. Wanneer dit vocht niet op tijd kan drogen, zal dit een muffe lucht veroorzaken. Sla daarom iedere ochtend de lakens goed open en vouw het dekbed op aan het voeteneind. Zet vervolgens de ramen wagenwijd open, zodat je voldoende ventileert en het beddengoed kan drogen. Zo geniet je iedere avond van droge en frisse lakens.

3.    Maak gebruik van een molton hoeslaken

Ieder matras heeft het zwaar te verduren. Gedurende de nacht moet deze niet alleen jouw lichaam in perfecte vorm houden, maar ook nog de temperatuur en het vocht reguleren. Daardoor heeft geen enkel matras het eeuwige leven. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de levensduur te verlengen. Bijvoorbeeld door het gebruik van molton hoeslakens. Een molton hoeslaken kopen bij Weidswonenenslapen kan de levensduur van jouw matras aanzienlijk verlengen. Deze worden op het matras geplaatst, zodat hij over een extra beschermlaagje beschikt. Bovendien is een molton hoeslaken veel eenvoudiger schoon te houden dan een simpel matras. Je kunt deze eenvoudig in de wasmachine gooien en op 60 graden wassen. Doe dit minimaal één keer per week, zodat je je bed langer fris houdt.

Geef een reactie