Huis en tuin

Alle voor- en nadelen van LED buitenverlichting op een rij

Alle voor- en nadelen van LED buitenverlichting op een rij

Met de juiste buitenverlichting creëer je niet alleen sfeer maar ook veiligheid rondom je huis. Toch blijkt de keuze voor de juiste buitenverlichting voor veel mensen nog behoorlijk lastig. Waar let je op? Wat zijn de kosten? Er komen allemaal vragen kijken bij het vinden van de juiste buitenverlichting. Om je te helpen bij het maken van die keuze vind je hier een lijst met alle voor- en nadelen van LED buitenverlichting.

De voordelen

+     Duurzaam

Eén van de grootste voordelen van LED verlichting is dat het een stuk minder energie verbruikt dan alternatieven als halogeen- of gloeilampen. LED buitenverlichting zal dan ook slechts een fractie van je totale energieverbruik zijn op maandelijkse basis. Deze energiezuinige eigenschap maakt dat Led lampen ook buiten steeds populairder worden. Wanneer een lamp de hele nacht brandt, wil je uiteraard dat deze zo weinig mogelijk energie verbruikt.

+     Lange levensduur

De levensduur van Led lampen is ongeëvenaard. Eén LED lamp is goed voor tot wel 50.000 branduren. Je hoeft jouw LED buitenverlichting dus niet vaak te vervangen. Dit scheelt bovendien aanzienlijk in je portemonnee. Een LED lamp gaat namelijk een stuk langer mee dan alternatieve lichtbronnen en zorgt er dan ook voor dat je uiteindelijk bespaart op de totale kosten. Je hoeft namelijk niet ieder jaar nieuwe lampen te kopen!

+     Veelzijdig

LED verlichting is naast zuinig ook erg veelzijdig. Zo kun je van jouw LED lampen slimme LED verlichting maken. Door de juiste lampen aan te schaffen kun je via jouw app de LED lampen op afstand bedienen. Ben je vergeten je buitenverlichting aan te zetten voordat je een weekend weg ging? Geen probleem, ook op afstand kun je jouw buitenverlichting aan- en uitdoen wanneer je wil.

+     Beter voor de gezondheid

Wist je dat veel klachten als hoofdpijn of migraine terug te leiden zijn naar slechte lichtkwaliteit. Sommige lampen knipperen zo snel dat dit niet met het blote oog te zien is, maar ons brein neemt dit wel degelijk waar. Deze zogenoemde rimpeling van het licht kan zorgen voor zware hoofdpijn en concentratieproblemen. Met LED lampen heb je dit probleem echter niet. Voor je buitenverlichting is dit uiteraard minder relevant, maar het is toch fijn om te weten dat jouw buitenlampen de hoogste lichtkwaliteit hebben die niet schadelijk is voor de gezondheid.

De nadelen

–      Gevoelig voor oververhitting

Zeker toen LED pas net in opkomst was hadden veel lampen last van problemen met oververhitting. LED kan niet erg goed tegen warmte en heeft daarom een goed koelsysteem nodig. Zo onderscheid je bovendien de kwalitatieve lampen van de rest. Wanneer een LED lamp voorzien is van hoogwaardige koeling kun je ervan uitgaan dat oververhitting geen probleem is.

–      Duurder in aanschaf

Over het algemeen is een LED lamp duurder dan een halogeenlamp of een spaarlamp. Dit betaalt zich echter op termijn dubbel en dwars terug. Omdat je veel minder vaak LED lampen hoeft aan te schaffen dankzij de lange levensduur bespaar je op termijn alsnog geld op je buitenverlichting.

LED buitenverlichting is een goede keuze

Al met al is LED buitenverlichting een slimme keuze voor in jouw tuin. De voordelen wegen veel zwaarder dan de nadelen en zijn bovendien sterk in de meerderheid. Dus ben je op dit moment op zoek naar goede buitenverlichting? Kies dan voor LED!

Geef een reactie