LifestyleMens&gezondheidTips

Hoe astrologie ontstaan is

Hoe astrologie ontstaan is

Wie nu in een stedelijk gebied woont en ’s nachts naar boven kijkt, ziet hooguit enkele sterren en de maan. Dit komt door de lichtvervuiling van de straatverlichting, huizen en bedrijven. Voor de komst van het kunstlicht was dit wel een heel ander verhaal. De nachten waren donker en als je naar boven keek zag je een fascinerende hoeveelheid sterren tot ver buiten ons eigen sterrenstelsel. Je kunt je voorstellen dat dit indrukwekkend en intrigerend geweest moest zijn. De astrologie is dan al vele eeuwen oud. In dit artikel vertellen we je alles over het ontstaan.

Het begin

Vanaf het begin had de mens al de relatie tussen de zon en het ritme van de dag en nacht door. De maan is helder en goed zichtbaar en de mens ontdekte het ritme waarin deze door de verschillende maanfasen gaat. Zo is onze kalender gebaseerd op de omwentelingen van de aarde, maan en zon.

Men ontdekte duizenden jaren geleden dat het beste geoogst kan worden tijdens de volle maan periode. De fase die volgt op de volle maan wordt de afnemende maan fase genoemd. Deze periode leent zich het beste voor het bewaren van de oogst, dit werd gedaan door gewassen te drogen. Deze inzichten deed mensen beseffen dat er een relatie bestaat tussen wat in ons heelal gebeurt en de gebeurtenissen hier op aarde. Inzichten die men duizenden jaren geleden al kreeg, aan de hand van de stand van planeten, was wat de beste tijd is om te reizen, te trouwen, te jagen of om op oorlogspad te gaan. Men voelde en ervaarde in die tijd echt een verbintenis tussen de bewegingen van planeten en de gebeurtenissen hier op aarde. Dit was het begin van de astrologie. Want als je de beste tijd voor de oogst kan voorspellen wat kan je dan nog meer aflezen aan de stand van de planeten? Zal de gedachte geweest zijn. 

Door de komst van het kunstlicht en onze manier van binnen leven zijn we de laatste eeuw verder van astronomische gebeurtenissen af komen te staan. Desondanks is er de laatste jaren juist weer volop belangstelling van de astrologie en dan met name de horoscopen die ons inzichten geven.

De woorden astronomie en astrologie komen uit het oude Grieks waar het woord Astron staat voor ster. In zowel de astronomie als de astrologie wordt het zonnestelsel bestudeerd. Het belangrijkste verschil is dat men in de astrologie de verbanden legt tussen wat boven ons hoofd gebeurt en de gebeurtenissen hier op aarde. Astrologie is een empirische wetenschap, dit betekend dat de kennis die is opgedaan is gebaseerd op ervaringen, waarnemingen en ondervindingen.

De sterrenbeelden

Vandaag de dag mag iedereen graag zijn horoscoop lezen. Deze zijn vaak in damesmagazines en online magazines te lezen. De horoscopen die we zo graag lezen zijn gebaseerd op de 12 dierenriemtekens die onder het grote publiek beter bekend zijn als de 12 sterrenbeelden. De 12 sterrenbeelden zijn Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen. Welk sterrenbeeld je hebt is afhankelijk van je verjaardag. Dit is te verklaren omdat de planeten in de periode van je geboorte op een bepaalde stand stonden. Deze krachten van deze planeten, op het moment van je geboorte, bepalen je karakter en hoe je in het leven staat. Hierop worden de horoscopen gebaseerd. Voor ieder sterrenbeeld een eigen horoscoop.

De horoscoop anno nu Een horoscoop is natuurlijk geen exacte voorspeller van de toekomst maar er schuilen vaak wel veel waarheden in. Een horoscoop moet vooral gezien worden als handig hulpmiddel tot psychoanalyse en zelfkennis. Het zegt vaak veel over je karakter en het geeft je inzichten hierin. Een betere zelfkennis leidt tot betere beslissingen omtrent de toekomst en heeft daardoor enige voorspellende kracht. En als mens zijn we allemaal op zoek naar de diepere antwoorden omtrent ons bestaan. Zo wil iedereen wel weten waar hij of zij vandaan komt. Waar je naar toe gaat en wie je bent (of waarom je bent). De astrologie kan hiervoor de inzichten verschaffen.

In het verleden werden zakelijke beslissingen genomen aan de hand van de astrologie. Denk maar aan de momenten van zaaien, oogsten en bewaren van voedsel. Of het veroveren van andere stukken land. Dit is even helemaal weg geweest maar momenteel zien we een trend dat bedrijven regelmatig weer een beroep op de astrologie gaan doen. Het geeft de werknemers meer zelfkennis. En met deze verbeterde zelfkennis is men weer in staat om beter zakelijke beslissingen te kunnen nemen.

Wil je je horoscoop weten dan kan je natuurlijk daar een magazine op naslaan. Wil je echt je persoonlijke horoscoop weten dan kan je te raden bij een professionele astroloog. Een echte astroloog zal aan de hand van je geboorteplaats en exacte geboortetijdstip je geboortehoroscoop maken. Er wordt dan gekeken naar de exacte positie van de planeten ten opzichte van je geboorteplaats. Dit geeft een veel nauwkeuriger beeld dan het geval waarin je leest van wat je horoscoop is aan de hand van je sterrenbeeld. In het verleden maakte astrologen je geboortehoroscoop aan met lange en ingewikkelde berekeningen. Er moest terug gezocht worden wat de stand van iedere stand van de planeten was toen je geboren werd. Dit was een tijdrovend proces waardoor een geboortehoroscoop erg duur was. Tegenwoordig maken astrologen gebruik van computersoftware om dit te berekenen. Hierdoor zijn geboortehoroscopen voor de meeste mensen wel betaalbaar geworden. Voor je geboortehoroscoop heb je echter wel een astroloog nodig omdat deze de standen van de planeten kan vertalen in karaktereigenschappen en uitdagingen die je hier op aarde te wachten staan.

Geef een reactie