Huis en tuinTips

Hoe wordt de huurprijs bepaald?

Hoe wordt de huurprijs bepaald

Steeds meer particuliere beleggers investeren in vastgoed. Zeker nu de rentepercentages historisch laag liggen en het beleggen in aandelen voor sommigen te risicovol blijkt te zijn. Het kopen van een pand hoeft niet al te moeilijk te zijn, maar uiteindelijk zal deze ook verhuurd moeten worden. Dit is immers nodig om zoveel mogelijk uit de investering te halen. Maar hoe maakt men een huurwoning aantrekkelijk op de huidige woningmarkt?

Investeren in vastgoed doet men natuurlijk nooit zonder reden. Particuliere beleggers hopen rendement te behalen. Hierbij is een goede huurprijs noodzakelijk. Het bepalen van een goede huurprijs kan echter heel lastig zijn. Met welke factoren moet er rekening gehouden worden? Hoe kiest men een prijs die zowel voor de huurder als verhuurder interessant is? Kortom: hoe wordt de huurprijs precies bepaald?

Realistische prijzen

Bij het opstellen van een huurprijs komt enorm veel kijken. Voor de verhuurder is het belangrijk dat hij zoveel mogelijk rendement uit zijn investering kan halen. Tegelijkertijd moet het ook wel interessant blijven voor de huurder. Daarbij is het noodzakelijk dat er realistische huurprijzen opgesteld worden. Wanneer iemand een goed onderhouden eengezinswoning met een prachtige tuin vol siergrassen wil huren, zal deze logischerwijs voor hogere prijzen komen te staan dan als het om een klein tweekamerappartement zou gaan.

Als de verhuurder de huurprijzen omhoog wilt gooien is het belangrijk dat de verhoging realistisch blijft. Wanneer hij veel aandacht in het onderhoud steekt en zowel het huis als de tuin op orde houdt, mag hij hier natuurlijk meer voor vragen dan als de huurder het onderhoud op zich neemt.

Bij het berekenen van de huurprijs zal de verhuurder eerst naar zijn eigen kosten kijken. Hoeveel kost het pand hem per maand en hoeveel huur moet hij vragen om geen verlies te draaien? Op basis van die informatie kan hij een realistische huurprijs opstellen. Een huurprijs die zowel voor de verhuurder als huurder interessant blijft.

Realistische prijzen huurprijs

Vraag een makelaar om advies

De meeste verhuurders gaan in gesprek met een makelaar als ze de huurprijs willen opstellen. Makelaars hebben veel verstand van de waarde van een woning en weten daarnaast ook voor welke prijzen soortgelijke woningen verhuurd worden.

Daarnaast zijn er ook bedrijven, zoals max management, die verhuurders helpen bij het maken van de juiste investering. Met behulp van professionele aankoopbegeleiding weet de belegger precies welke huurprijzen er voor specifieke panden gevraagd kunnen worden. Hierdoor kunnen zij eenvoudig berekenen of de investering rendabel is.

Vraag een makelaar om advies

Prijzen in de buurt

Een huurprijs opstellen is geen rocket science. Het vraagt om een beetje logisch nadenken en de prijzen in de buurt controleren. Als je een woning wilt huren is het dan ook verstandig om eerst de prijzen in de buurt in de gaten te houden. De huurprijs zal hier niet heel veel van verschillen. Natuurlijk mag de verhuurder zelf een speelse twist aan de huurprijs geven, maar meestal komt de prijs aardig overeen met de prijzen van soortgelijke woningen in de nabije omgeving.

Alhoewel de verhuurder de prijs zelf mag bepalen, mag je als huurder wel bezwaar maken als je het idee hebt dat de huurprijs niet redelijk is. Dit kan de Huurcommissie in de meeste gevallen nagaan.

Geef een reactie