Tipszakelijk

Het antwoord op allerlei vragen rondom Code 95

Het antwoord op allerlei vragen rondom Code 95

Ben je beroepschauffeur? Dan moet je om de vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen. Dit is verplicht volgens Europese regelgeving. Daarnaast dien je deze nascholing ook te volgen wanneer je een rijbewijs C of D hebt. Het chauffeursdiploma wordt dus vervangen door de code 95, welke 5 jaar geldig is. Maar wie moet dit nu precies behalen? En hoe werkt dit allemaal? Je leest het hier!

Hoe werkt het precies?

Maar hoe werkt het nu precies om je code 95 te kunnen halen? Je moet dus 35 uur nascholing volgen, maar dit is niet het enige van een code 95 cursus. Er zijn namelijk nog een aantal voorwaarden waar deze nascholing aan moet voldoen. De 35 uren worden in vijf delen gevolgd. Zo volg je 5 delen van 7 uur. Hiervan zal één dag een praktijktraining zijn. De rest van de uren ben je als chauffeur wat vrijer in. Je kunt namelijk zelf kiezen hoe deze lessen worden gevolgd. Vaak zal je werkgever hierin helpen. Maar er bestaat een vrij breed aanbod aan nascholingscursussen die je kunt volgen. Denk hierbij aan certificeringen zoals VCA bijvoorbeeld. Deze kun je behalen als onderdeel van je Code 95. Maar je kunt ook praktische cursussen volgen. Voorbeelden hiervan zijn Werken met de digitale tachograaf. Of Lading zekeren. Er zijn dus veel mogelijkheden en het is slim om te bekijken wat voor jou het beste van pas kan komen. Bij een opleidingscentrum zoals Westpoort opleidingen kun je bekijken welke cursussen er zoal zijn. En kun je aan de hand daarvan een keuze maken.

Hoe werkt het precies?

Wie moet Code 95 behalen?

We gaven eerder al aan dat chauffeurs die een rijbewijs C of D hebben, over Code 95 moeten beschikken. Ben je vrachtwagenchauffeur en heb je voor 10 september 2009 je rijbewijs ontvangen? Dan heb je vanaf die tijd voor 7 jaar Code 95 gekregen. Je moest in dit geval dus op 10 september 2016 opnieuw de Code 95 halen, welke dan weer 5 jaar geldig was. Behoor jij tot deze groep? Dan was je Code 95 dus al een jaar eerder ingegaan.

Het samenstellen van je nascholing

Je bent er dus vrij in hoe je jouw nascholing gaat inrichten. Maar veel werkgevers kiezen voor relevante nascholing voor de dagelijkse werkzaamheden van hun werknemers. Weet je niet zeker welke nascholing je het beste kunt kiezen? Dan is het raadzaam om een medewerker langs te laten komen van het opleidingscentrum die je in wilt gaan schakelen. Zij horen de kennis en ervaring te hebben om aan de hand van de werkzaamheden binnen jouw bedrijf, een relevant pakket samen te stellen voor nascholing. Het is hierbij ook mogelijk dat de cursussen in het bedrijf worden gegeven. Zo kun je in een keer nascholing bieden aan meerdere werknemers.

Het is zelfs mogelijk om de gehele nascholing door een opleidingscentrum uit handen te laten nemen. Zij zullen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je werknemers tijdig het lesmateriaal ontvangen, zodat ze gelijk aan de slag gaan. En dat er uitnodigingen worden gestuurd aan de werknemers voor de cursussen. En dit is vooral voor ondernemers erg handig.

Geef een reactie