LifestyleTips

Kan Nederland zich nog wel een socialistisch land noemen?

Kan Nederland zich nog wel een socialistisch land noemen?

Nederland bestaat een quasisocialistisch systeem, gebaseerd op ideeën die hun oorsprong vinden in de hersenen van Marx en Engels. Dit is een van de raadselachtige kenmerken van Nederland. Het is en blijft een zeer kapitalistisch land – de Nederlanders waren de pioniers van het multinationale bedrijf en hebben het concept van aandelen verder ontwikkeld, en vorig jaar was het land de op twee na grootste investeerder in Amerikaanse bedrijven – en toch is het een enorme, socialistische welvaartsstaat, waarvan ik dacht dat het een enorme welvaartsstaat was. Maar kan Nederland zich nog wel een socialistisch land noemen? Basis kosten zoals zorg en belasting over voedsel blijven ieder jaar stijgen. Kunnen de minderbedeelde dit wel bijhouden? Bekijk en vergelijk de prijzen van alle zorgverzekeraars hier!

Het zorgsysteem in Nederland

Een van de vele mooie dingen aan het leven in Nederland is de uitstekende kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg, die als de beste in Europa wordt beoordeeld. Nederland stond bovenaan de lijst van 35 landen in de Euro Health Consumer Index 2016 (de ‘industriestandaard’ van de moderne gezondheidszorg) voor de beste zorgdiensten – voor de grote economieën en buurlanden zoals Zwitserland (2), Noorwegen (3), België (4), Duitsland (7) en het Verenigd Koninkrijk (14) – en is sinds 2005 het enige land dat consequent in de top drie van de top drie van de gezondheidszorg staat. Volgens het rapport blinkt Nederland uit in relatief alle gezondheidszorgcriteria: misschien is alleen de wachttijd iets dat het licht kan verbeteren, hoewel de toegankelijkheid is toegenomen nadat het land 160 eerstelijnsgezondheidszorgcentra heeft geopend, die 24 uur per dag, 7 dagen per week open zijn.

De kosten van zorg in Nederland

Wat de kosten betreft, meldde het Nederlandse bureau voor de statistiek in 2017 dat Nederlanders in 2015 jaarlijks gemiddeld € 700,- besteden aan de Nederlandse gezondheidszorg, naast de jaarlijkse Nederlandse ziektekostenverzekeringskosten van ongeveer € 1.200,-. De extra kosten zijn vooral te wijten aan het eigen risico (de drempel die bewoners moeten betalen voordat de Nederlandse zorgverzekering van toepassing is), de tandartskosten (die niet gedekt zijn) en de geneesmiddelen (waarvan bewoners nu gemiddeld 34% van de kosten betalen). Feit is dat de zorgkosten ieder jaar blijven stijgen in Nederland en we ons dus moeten afvragen of Nederland nog wel als een socialistisch land gezien kan worden. De armen in Nederland kunnen de kosten van zorg vaak niet meer opbrengen. Zij kijken naar goedkopere zorgverzekeringen.

 

Geef een reactie