Auto&vervoermannenTechnologieTips

Diverse soorten lichtmetalen velgen

lichtmetalen velgen

Wat is de mooiste auto die er bestaat? Je krijgt evenveel verschillende antwoorden als mensen die je vraagt. Dat komt omdat schoonheid subjectief is. Dit hebben we ook gezien in de markt van velgen. Waar je voorheen niet heel veel keuze had, spelen fabrikanten steeds meer in op de diverse behoeften en smaak van auto eigenaren.

Kleur

“You can buy any color Ford, as long as it is black.” – Henry Ford.

Deze bekende uitspraak uit 1909 gold ook voor lange tijd in de markt van velgen. Waar je voorheen kon kiezen uit zilver, zilver of nog meer zilver heb je nu veel meer keuzes.

De meest bekende zijn zilver, zwart en grijs/antraciet. Dit zijn de wat neutralere velgen die op eigenlijk elke auto passen. Een rode velg op een blauwe auto is bijvoorbeeld niet zo geschikt. Ook binnen een kleur, zoals “zilver”, heb je nog verschillen zoals zilver, hyper zilver, titanium en chroom.

Wil je meer opvallende kleuren, dan heb je oranje, gouden, rode, blauwe en gele velgen.

Op autogespot.nl zie je een voorbeeld van blauwe velgen.

Afwerking

Er zijn twee soorten afwerkingen, mat of glanzend. In het begin was vooral glanzend razend populair, maar de laatste tijd zien we dat er steeds meer voor mat wordt gekozen. Dit zie je overigens niet alleen bij velgen terug, maar bij allerlei producten met een metalen afwerking.

Ook hier is niet alles zo zwart wit. Je hebt hoogglans en zijdeglans (ook wel eiglans genoemd), dat maakt een groot verschil. Sommige mensen vinden het hoogglanzende een prachtige uitstraling hebben die past bij de auto. Anderen vinden het soms “goedkoop” overkomen. Daarnaast moet je bij hoogglans wel rekening houden dat je ieder krasje ziet en dat een volledig matte velg “dof” kan ogen.

Aantal spaken, dikte en vorm

Velgen heb je met verschillende spaken. Het meest voorkomende is in vijf punten. Zoals een kruis, maar dan met 5 punten. Wat je tegenwoordig vaak ziet is dat elke “punt” uit 2 spaken bestaat. Je hebt dan 10 spaken. Maar je hebt ook de 15 spaaks CMS C16 wat weer een heel andere uitstraling heeft, omdat het zeer fijne spaken zijn.

Veel spaken zijn recht vanuit de binnenkant van de velg (de kern) tot de rand. Er zijn echter merken die de laatste tijd experimenten door er een knik in te laten zitten. Dit zien we alleen bij de dikkere spaken. Dit geeft een sportiever uiterlijk en omdat het niet veel voorkomt, valt het ook meer op.

De spaken hebben naast de kleur de grootste impact op welke uitstraling de velgen aan je auto geven. Je kan diverse velgen op www.wheelpoint.nl.

Grote velgen

Doorgaans heb je velgen tussen de 16 en 21 inch. Natuurlijk heb je kleinere en ook grotere velgen, maar de meesten vallen in deze range. Welke grootte je kan nemen, hangt onder andere van je auto af. Maar voor elke auto heb je meerdere grootten die passen. Sommige mensen vinden grotere velgen mooier, omdat die meer opvallen.

Geef een reactie