Huis en tuinLifestylemannen

Diensten van een makelaar

diensten van een makelaar.v2

De makelaar kan je het hele aankoopproces uit handen nemen. Hij is immers een deskundig adviseur en onderhandelaar. En hij is dé kenner van de lokale woningmarkt. Maar wat kan hij precies voor je betekenen?

Woonwensen en –mogelijkheden

Allereerst overlegt de makelaar met je wat je woonwensen zijn en welk type huis het best bij je zou passen. Daarna bepalen jullie in nauw overleg wat je financiele mogelijkheden zijn en wat de daarbij horende maximale koopsom van je nieuwe huis mag zijn.

Bezichtiging

Dan gaat hij voor je op zoek. Hij informeert je regelmatig over te koop staande huizen die in de door jou gewenste categorie passen en maakt, als jij interesse hebt in het huis, een afspraak voor een bezichtiging.

Het kan natuurlijk zijn dat je op dat moment niet de eerste gegadigde bent voor dit huis. Als een andere aspirant-koper al in onderhandeling is met de verkopende makelaar, mag je makelaar de onderhandelingen nog niet openen. Je kunt natuurlijk wel alvast samen met je makelaar het huis gaan bekijken.

De makelaar heeft van tevoren alle relevante informatie verzameld: hij weet bijvoorbeeld of er erfdienstbaarheden op het huis rusten en – als het om een appartement gaat – of er bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren is.

Tijdens de bezichtiging

Natuurlijk gaat hij met je mee tijdens zo’n bezichtiging, waarbij hij zorgvuldig alle informatie over de fiscale, juridische en bouwtechnische aspecten van de woning verzamelt en jou daarover informeert en adviseert.

Tijdens de bezichtiging bestudeert de makelaar nauwgezet de staat van alle onderdelen van het huis. Is de elektrische installatie verouderd, hoe oud is de cv-ketel, zijn alle muren vrij van vochtdoorslag, is het huis geïsoleerd, is er geen vocht tussen de twee lagen van het dubbele glas gekomen, lekken de radiatoren niet?

Het is een heel geruststellend gevoel dat jíj je intussen kunt concentreren op de sfeer van het huis. Staat de indeling je aan, is het huis in een stijl gebouwd die je aanspreekt?

Bevindingen delen

Na afloop van de bezichtiging bespreek je met je eigen makelaar wat je van het huis vindt. En wat zijn bevindingen zijn. Overigens, voor je hét ideale huis hebt gevonden, kan er wel wat tijd verstrijken, zeker als je kritisch bent. Je bent dan heel wat bezichtigingen verder, maar dit is allemaal bij de prijs inbegrepen.

Onderhandelen

Mocht je je droomhuis uiteindelijk hebben gevonden, dan onderhandelt de makelaar uit jouw naam met de makelaar van de verkoper

over de prijs. Natuurlijk heb je daarbij zelf ook, hoewel op afstand, een stevige vinger in de pap. Als de koop rond is, onderhandelt en adviseert de makelaar je over de koopovereenkomst en de daarin opgenomen clausules, zoals de ontbindende voorwaarden.

Administratie

Alle administratieve zaken worden door de makelaar afgehandeld. Hij regelt ook een bezoek bij de notaris voor de transportakte. Pas dan is het huis echt van jou. Als laatste adviseert en assisteert de makelaar je bij het tekenen van de koopovereenkomst (bij de notaris) en het vinden van een bij jou passende hypotheek.

Geef een reactie