Huis en tuin

Nieuwe kozijnen: waar let je op?

Nieuwe kozijnen: waar let je op?

Kozijnen hebben niet het eeuwige leven. Hoewel ze lang mee zullen gaan, komt er een moment waarop je deze moet vervangen. Momenteel zie je dat veel terug in de woningen uit de jaren ’60 en ’70. Als je een dergelijke woning betrekt, is de kans groot dat de kozijnen inmiddels wel aan een upgrade toe zullen zijn. Niet alleen omdat ze aan vervanging toe zijn, maar ook omdat deze oude kozijnen nog maar heel weinig isoleren.

Hoog tijd om deze te vervangen dus. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van nieuwe kozijnen? Er zijn ontzettend veel verschillende merken. Kies je voor profel kozijnen van kunststof, hout, staal of aluminium? En waarom dan? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten om de juiste keuze te maken.

Isolatiewaarde

Bij het vervangen van de kozijnen is het ook belangrijk om direct over de isolatiewaarde na te denken. Bedenk goed dat kozijnen een flinke investering zijn. Als je het doet, moet je het dan ook direct goed doen. Kozijnen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het isoleren van de ramen in huis. Vergeet echter niet dat dit ook in combinatie met de beglazing is. Pak daarom naast de kozijnen ook direct de beglazing aan. Je behaalt het beste resultaat met behulp van nieuwe kozijnen in combinatie met dubbelglas of zelfs triple glas.

Als we kijken naar materialen, dan isoleren kunststof, aluminium en hout het best. Toch behaal je het meeste resultaat door de beglazing aan te pakken. Combineer je houten kozijnen met triple glas? Dan zal deze even goed isoleren als een kunststof kozijn met dubbelglas.

Onderhoud

De meeste mensen hebben geen zin om heel veel tijd kwijt te zijn aan het onderhoud van hun kozijnen. Toch kan niet geheel voorkomen worden dat er onderhoud nodig zal zijn. Elk kozijn heeft immers enige vorm van onderhoud nodig. De mate van onderhoud verschilt wel.

Kunststof en aluminium vergen verreweg het minste onderhoud. Het is wel belangrijk om deze minimaal twee keer per jaar even schoon te maken en de scharnieren en sluitsystemen regelmatig te checken en eventueel in te spuiten. Kijken we echter naar houten kozijnen, dan hebben deze wel erg veel onderhoud nodig. Zo moeten ze regelmatig geschuurd en geschilderd worden om mooi te blijven. Ook om houtrot te voorkomen.

Uitstraling

Kozijnen zijn een zeer belangrijke factor voor de totale uitstraling van de woning. Dit is dan ook meestal hetgeen waar mensen hun keuze op baseren. Past het kozijn wel bij mijn woning? Daarom zien we bij de wat meer traditionele woningen vaak houten kozijnen, terwijl er bij moderne woning meer geëxperimenteerd wordt met modernere materialen.

Budget

Het budget is uiteraard ook niet geheel onbelangrijk. Kozijnen zijn nou eenmaal een flinke uitgave. De kostprijs van kozijnen ligt dicht bij elkaar. Kunststof kozijnen zijn iets goedkoper dan hout, maar vergen alsnog een flinke uitgave. Gemiddeld ben je tussen de 700 en 900 euro per vierkante meter kwijt. 

Geef een reactie