algemeenzakelijk

Zo dek je jezelf het beste in tegen onvoorziene kosten

Zo dek je jezelf het beste in tegen onvoorziene kosten

Onvoorziene kosten zijn vervelend, vooral vanwege hun onvoorspelbare karakter. Je hebt er immers weinig invloed op en moet het met de gevolgen stellen. Toch is het verstandig om over onvoorziene situaties na te denken, zodat je goed voorbereid bent als het onheil toeslaat. Krijg je bijvoorbeeld ruzie met de nieuwe buren of een conflict met je werkgever? Dan is het wel zo prettig als je van rechtshulp on demand gebruik kan maken en hoge rekeningen kunt vermijden. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om jezelf in te dekken tegen onvoorziene kosten? In deze blog delen we enkele tips.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Heb je rechtshulp nodig, maar er geen verzekering voor afgesloten? Dan baal je waarschijnlijk flink, vooral als je een advocaat in de arm moet nemen. Een advocaat kost immers al gauw tussen de €200 en €300 per uur. Jammer genoeg kun je een rechtsbijstandverzekering enkel afsluiten als er nog geen sprake is van een (dreigend) conflict. Je moet hier dus over nadenken, voordat er ergens een bom lijkt te gaan barsten. Overweeg je een verzekering voor rechtsbijstand? Verdiep je dan goed in de verschillende pakketten. Je persoonlijke situatie bepaalt welke pakketten het meest relevant zijn.

Andere verzekeringen in overweging nemen

Verzekeringen zijn in het leven geroepen om risico’s van ‘onverwachte’ gebeurtenissen af te dekken. Ondanks dat we niet in een glazen bol kunnen kijken, kunnen we wel logisch beredeneren of de premie van een verzekering opweegt tegen de kosten van eventuele schade. Zo kun je met een inboedelverzekering onderaan de streep een hoop geld besparen. Mocht bijvoorbeeld je wasmachine lekkage veroorzaken, dan kan de schade tot aanzienlijke hoogtes oplopen. Ook verzekeringen op andere gebieden kunnen helpen je tegen onvoorziene kosten in te dekken. Denk bijvoorbeeld na over een (extra) verzekering voor:

●      Je auto. Hoewel een WA-verzekering verplicht is, kan het verstandig zijn om daarnaast nog aanvullende dekkingen af te sluiten. Of dit het geval is, hangt onder meer af van de aankoopwaarde, het aantal kilometers en de leeftijd van je auto.

●      Je huisdier. Rekeningen voor de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen, vooral als er een operatie nodig is. Ook keizersneden, behandeling na een aanrijding en vergiftiging zijn dure aangelegenheden.

●      Reizen. Je reis moeten annuleren of omboeken is al heel vervelend, maar als je zelf voor de kosten moet opdraaien is het extra zuur. Ook op reis zelf kunnen zich tal van problemen voordoen met alle financiële gevolgen van dien.

Financiële buffer opbouwen

Je kunt je niet tegen alles verzekeren. Ook is het risico op sommige situaties zo klein, dat het de moeite niet waard lijkt. Gebeurt er iets waarvoor je niet verzekerd bent? Dan is het wel zo fijn als je op een financiële buffer kunt terugvallen. Hoe groot je buffer moet zijn, is van je persoonlijke situatie afhankelijk. Zo adviseert het Nibud een minimale buffer van 10.000 euro voor een gezin met twee kinderen. Een alleenstaande heeft over het algemeen aan een kleinere buffer voldoende.

Geef een reactie