Mens&gezondheidTips

Hoe een plaswekker kan helpen bij zindelijkheid

plaswekker

De meeste kinderen zullen rond de leeftijd van drie jaar bezig gaan met zindelijk worden. Ze zullen dan ook ’s nachts sneller droog blijven. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn om een zindelijkheidstraining te volgen, een plaswekker te gebruiken of heb je genoeg aan een aantal van de volgende tips:
• Zorg ervoor dat je kindje vóór het slapengaan nog even gaat plassen.
• Maak je kind tijdens het slapen nog even wakker (bijvoorbeeld op het moment dat je zelf naar bed gaat) om een plas te doen.
• Laat je kind (in overleg) zonder luier slapen.
• Blijf kalm, wordt niet boos als het een keer niet lukt.
• Beloon je kind met een sticker voor elke nacht dat hij droog is gebleven.

Wanneer praat je over bedplassen?

Als je kindje 5 of 6 jaar is en twee keer of meer per maand in bed plast wordt dat bedplassen genoemd. Kinderen die in bed plassen omdat ze een lichamelijk ziekte hebben worden geen bedplassers genoemd. Het is dus ook niet zo dat als je kind een keer een ongelukje heeft er meteen sprake is van een bedplasser. Normaal gesproken wordt je tijdens je slaap wakker van een volle blaas en ga je naar de wc. Heb je een bedplasser in huis, dan is die reflex niet goed ontwikkeld. Ze doen het echt niet expres, bedplassen is vaak al vervelend genoeg voor het kind zelf.

De plaswekker als hulpmiddel

Een plaswekker is een ideaal hulpmiddel bij bedplassers en is wetenschappelijk bewezen de meest effectieve methode. Met de plaswekker kun je je kind op een positieve manier helpen om ook ’s nachts zindelijk te worden. Bedplassen zorgt voor frustratie bij het kind én de ouder, dus een plaswekker die het kind stimuleert en tegelijkertijd leuk is maakt het een stuk prettiger. Een plaswekker wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar vanaf dat je kind 5-6 jaar is. Maar, ga voordat je een plaswekker aanschaft eerst even langs de huisarts om lichamelijke problemen uit te sluiten.

Hoe werkt een plaswekker?

Voordat je kindje naar bed gaat trekt hij een speciaal onderbroekje aan dat met een zendertje is verbonden met een app. Zodra je kind de plas laat lopen en het broekje nat wordt gaat er een alarm af. Zo wordt je kind wakker en train je je kind om uiteindelijk wakker te worden van de volle blaas. Zorg ervoor dat jij ook wakker wordt van het alarm zodat je je kind kunt helpen. Het trainen zal niet in één week klaar zijn. Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 52 dagen voordat een kind 4 weken achter elkaar droog blijft in bed. De een zal sneller zijn dan de ander. Neem er de tijd voor zodat je kind kan wennen aan het wakker worden en het naar de wc gaan.

Geef een reactie