Huis en tuinLifestyle

Het verschil tussen de drie meest populaire rijsmiddelen

Het verschil tussen de drie meest populaire rijsmiddelen

Rijsmiddelen voor je taarten, cakes en koekjes. Waarom zijn er zoveel van? Regelmatig kom je baking soda tegen in (voornamelijk buitenlandse) recepten. In Nederlandse recepten komt het bakpoeder juist weer vaker voorbij. En om het nog iets gecompliceerder te maken, wordt wijnsteenbakpoeder ook regelmatig voorgeschreven. Vaak lees je veel tegenstrijdige beweringen over deze rijsmiddelen én daarom hebben we tot op het bot voor jou uitgezocht wat bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder nu écht is, waar je het voor moet gebruiken en waarmee je het kunt vervangen!

Baking soda

Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: het is allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken. Gebruik baking soda daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit, anders heb je kans op een vieze nasmaak en slechte werking. Baking soda vind je vaak bij de apotheker, drogisterij of de toko.

Bakpoeder

Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel. Dit betekent dat alles al aan het rijsmiddel is toegevoegd: zout, zuur en een stabilisator. Om die reden hoeft er geen zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel te zitten. Wanneer je wel een zuur ingrediënt aan je baksel toevoegt kun je beter baking soda gebruiken. Doordat bakpoeder minder sterk is dan baking soda, zul je andere verhoudingen moeten gebruiken wanneer je het voor baking soda wil vervangen.

Wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit natriumbicarbonaat (baking soda) en wijnsteen. Het verschil zit ‘m in het wijnsteen dat gebruikt wordt voor wijnsteenbakpoeder, terwijl wijnsteenzuur (of een ander chemisch zuur) wordt gebruikt voor ‘gewoon’ bakpoeder. Wijnsteen is een kaliumzout van wijnsteenzuur en wordt ook wel cream of tartar of crème de tartar genoemd. Je gebruikt wijnsteen om je opgeklopte eiwitten voor meringue te stabiliseren of om te voorkomen dat je suikersiroop kristalliseert. De wijnsteen in het wijnsteenbakpoeder reageert op de baking soda, waardoor je geen zuur hoeft toe te voegen aan je baksel. Wijnsteenbakpoeder wordt verkocht bij de meeste natuurwinkels, maar kun je ook in sommige toko’s vinden.

Geef een reactie