Huis en tuin

Raamdecoratie kopen: 3 tips die je keuze gemakkelijker kunnen maken!

Raamdecoratie kopen 3 tips die je keuze gemakkelijker kunnen maken!

Raamdecoratie is van essentieel belang voor een functionele en sfeervolle woning. Tegenwoordig is het aanbod van raambekleding echter zo groot dat het maken van een definitieve keuze ontzettend lastig is. Soms zie je zelfs door de bomen het bos niet meer. Er is zo enorm veel te vinden en bijna alle vormen van raambekleding beschikken zowel over voor- als nadelen. Hoe bepaal je dan welke raamdecoratie het beste bij jou past? Er zijn rolgordijnen, klassieke stoffen gordijnen, duettes, duo rolgordijnen, plisségordijnen en nog veel meer. En naast al die verschillende soorten heb je ook nog keus uit verschillende materialen, kleuren en stijlen. Kortom: geen wonder dat je overweldigd dreigt te raken.

Hoog tijd om je dus een beetje op weg te helpen. Daarom zijn hier 3 tips die het kopen van raamdecoratie een stuk gemakkelijker kunnen maken.

1. Let goed op je huidige interieurstijl

In iedere woning kunnen we wel een specifieke interieurstijl ontdekken. Sommige mensen mixen & matchen verschillende stijlen, maar ook dan is er nog wel een dominante stijl te ontdekken. Met de juiste raamdecoratie kan je de sfeer in de woning enorm verhogen en ook de uitstraling van je huidige interieurstijl versterken. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke interieurstijl het beste bij jou past.

Zo staan vouwgordijnen of houten jaloezieën bij een landelijk interieur weer enorm mooi, terwijl aluminium jaloezieën juist weer prachtig staan bij een modern interieur. Bij iedere woonstijl past weer een geheel nieuwe vorm van raambekleding. Daarom is het een ontzettend goed idee om eerst naar je huidige interieurstijl te kijken en vervolgens op zoek te gaan naar een gordijn wat hier het beste bij past. Zo versterk je je huidige interieur.

Let op: houd er wel rekening mee dat je voor raamdecoratie kiest die met verschillende interieurstijlen gecombineerd kan worden. Kies dus niet voor specifieke trendkleuren, want zo loop je het risico dat je de raambekleding over enkele jaren weer kunt vervangen. Kies voor neutrale raambekleding die bij verschillende woonstijlen zullen passen, zodat je hier direct heel wat jaren mee kunt doen.

2. De juiste kleur

Bij het verhogen van de sfeer in de ruimte is het met name belangrijk om de juiste kleur te kiezen. Hierbij moet je eerst goed bedenken welke sfeer je precies in huis wilt halen. Wil je bijvoorbeeld een kleinere ruimte optisch groter laten lijken? Kies dan voor lichtere kleuren. Donkere kleuren maken de ruimte juist iets kleiner, maar ook een stuk gezelliger.

3. Bepaal de functie van de ruimte

Het is tevens belangrijk om naar de functie van de ruimte te kijken. Zo zal je andere eisen stellen aan de raambekleding in de slaapkamer dan in de woonkamer. In de woonkamer is het bijvoorbeeld prettig wanneer er veel natuurlijk daglicht in huis gehaald kan worden. In de slaapkamer zijn verduisterende stoffen juist meer geschikt. Terwijl je in de badkamer weer op zoek moet gaan naar waterbestendige raambekleding.

Kortom: bepaal eerst in welke ruimte de raamdecoratie komt te hangen én ga dan pas op zoek naar de raambekleding die hier het meest voor geschikt is. Zo weet je zeker dat deze aan de eerste wensen voldoet.

Geef een reactie