Mens&gezondheidTips

Goed verzekerd op pad

Goed verzekerd op pad

Automobilisten die veel tijd doorbrengen op de weg hebben extra veel kans dat ze betrokken raken bij een ongeval of onderweg motorpech krijgen. Weet u wat uw autoverzekering dekt en wat niet. We geven u graag wat tips omtrent het verzekeren van uw auto bij trips naar het buitenland. 

Wat neemt u in elk geval mee

Hoewel het niet verplicht is doet u er goed aan om uw groene kaart mee te nemen in de auto. Deze ontvangt u van uw verzekeraar en toont aan dat u verzekerd bent. De groene kaart is geldig in alle landen van Europa. Mocht u toch een ander land willen bezoeken, check dan van tevoren of uw groene kaart ook daar geldig is. Buiten Europa is dat niet altijd het geval. Beter even checken dus. Op de groene kaart vindt u tevens het telefoonnummer van een alarmcentrale die u kunt bellen in geval van nood. Bij schade aan uw auto in het buitenland kunnen diverse kosten worden vergoed. Het is aan te raden om hierover duidelijke afspraken te maken terwijl u contact heeft met de alarmcentrale en te weten welke kosten uw verzekeraar vergoedt. Verzekering auto is vandaag de dag gemakkelijk zelf te regelen en aan te passen.

Veiligheidsaccessoires voor in de auto

In sommige Europese landen is het verplicht een aantal veiligheidsaccessoires standaard in uw auto te hebben. U kunt dan denken aan veiligheidshesjes, een gevarendriehoek, verbanddoos, brandblusser, alcoholtester of reserve lampen. U doet er goed aan vooraf te checken welke van deze accessoires verplicht zijn in het betreffende land. Zo is het in Frankrijk verplicht zelf een alcoholtester in de auto te hebben. In Griekenland, Polen en Turkije is de aanwezigheid van een brandblusser verplicht. 

Kinderen of dieren in de auto

Wanneer u kinderen of huisdieren meeneemt in de auto, is het goed te weten dat ook hiervoor diverse regelingen gelden. Er zijn grote verschillen tussen Europese landen en dus zeker nodig om te checken welke regels gelden in de landen waar u heen gaat. In Nederland geldt dat kinderen onder de 1.50 meter die minder wegen dan 36 kg in een kinderzitje vervoerd moeten worden. Voor huisdieren wordt verwacht dat u zelf zorgt dat ze veilig worden vervoerd in de auto en dat deze zich zeker niet los in de auto bevinden. Een hond die los op de achterbank zit of ligt kan veranderen in een rondvliegend projectiel bij een botsing.

Geef een reactie