Huis en tuinTips

Interieurklussen worden met meubelpanelen een fluitje van een cent

Interieurklussen

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat ons leven zich voornamelijk binnenshuis afspeelt. Velen grijpen deze periode van het jaar aan om het huis sfeervol aan te kleden en om allerlei interieurklussen aan te pakken. De tweede coronagolf versterkt deze tendens nog eens extra. Heb jij dit soort dingen ook op je to do-list staan? Ben je bijvoorbeeld van plan om een mooi dressoir, tv-meubel of boekenkast te maken? Wil je jouw thuiskantoor inrichten met een fraai bureau of een ruime werktafel? Of wil je de keuken een nieuwe look geven met nieuwe kastdeurtjes of een ander aanrechtblad? Welke klus er ook op je planning staat, meubelpanelen zoals houten werkbladen komen hierbij uitstekend van pas.

Vrij van fouten aan de zichtzijde

Houten werkbladen hebben diverse voordelige eigenschappen. Ze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in tal van verschillende houtsoorten, zoals: Mahonie, Eiken, Merbau, Essen, Beuken, Berken, Acaciahout en Noten. Omdat de werkbladen zijn behandeld, zijn die zeer geschikt om als tafelblad of aanrechtblad te gebruiken. Verder zijn de houten werkbladen gevingerlast, glad geschuurd, massief en aan de zichtzijde vrij van fouten. Ook deze pluspunten maken het prettig om de werkbladen te gebruiken voor uiteenlopende toepassingen. Het is wel goed om te weten dat dit materiaal de juiste behandeling en regelmatig onderhoud nodig heeft. Door het hout met bijvoorbeeld olie te behandelen, wordt het waterafstotend. Zo krijgen water en vocht geen kans om hierin door te dringen. In het bijzonder bij toepassingen in de keuken is dit cruciaal.

Melamine toplaag

Maar ook geplastificeerd spaanplaat is een populair materiaal voor interieurtoepassingen zoals het maken van meubels. Dit soort meubelpanelen wordt aan beide zijden voorzien van witte kunststof melamine toplagen. Voor de lange kanten geldt dat die zijn afgewerkt met kantstroken van melamine. Je hebt een ruime keuze onder de geplastificeerde spaanplaten. Er zijn geplastificeerde kastplanken, hele platen en kastplanken met ABS-kantstrook verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat je bij het zagen van deze panelen voorzichtig werkt, want anders versplintert het snel. Gebruik bijvoorbeeld een cirkelzaag of een decoupeerzaag met een fijne zaagtand. Ook door aan beide zijden van de zaaglijn tape te plakken, kun je de kans op splinteren aanzienlijk verkleinen.

Geef een reactie