Huis en tuinTips

Hoe milieubewust ben jij in huis?

hoe duurzaam ben jij

Het is inmiddels 2020, een jaar waarin milieubewust- en duurzaamheid eigenlijk niet meer weg te denken is in de huidige samenleving. Steeds meer mensen worden vegetarisch of zelfs vegan, er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en de gemoederen willen nog wel eens hoog oplopen tijdens protesten. Maar hoe milieuvriendelijk ben jij eigenlijk in huis? Heb je het gevoel dat je meer groenere keuzes kunt maken, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Of heb je het idee dat je eigenlijk alles moet opgeven om beter voor het milieu te zijn? Zeker niet. In dit artikel geven we je een paar handige tips om jouw steuntje aan een beter milieu bij te dragen.

1.   Duurzame verlichting

Heb je nog een hoop ouderwetse gloeilampen in huis? Door deze te vervangen voor bijvoorbeeld inbouwspots kun je zeker het milieu al een handje helpen. Vaak zie je inbouwspots in de keuken, de badkamer en soms ook in de woonkamer. Door al deze lampen te vervangen door LED verlichting gaat het energieverbruik in huis al een stuk naar beneden, omdat LED lampen tot 90 procent minder energie verbruiken dan gloeilampen. Het is misschien even een investering, maar op langer termijn zullen de voordelen hoger wegen dan die van je huidige gloeilampen.

2.   Afval scheiden

Je moet er misschien even aan wennen, maar een van de simpelste manieren om groenere keuzes te maken is door je afval te gaan scheiden. Doordat afval gescheiden wordt, kan er meer gerecycled worden. Hierdoor hoeft er minder afval de verbrandingsoven in en dat is weer beter voor het milieu. In het begin zal het dus even wennen zijn, maar binnen no-time zit het zo in je systeem dat het een gewoonte wordt.

3.   Vervang dierlijke producten voor plantaardige

Plantaardige producten zijn over het algemeen een stuk duurzamer voor het milieu dan de dierlijke varianten. Bovendien komt er geen dierenleed aan te pas. Een win-win situatie dus. Bij de productie van dierlijke producten wordt bovendien heel veel water verbruikt. Zo is er bijvoorbeeld voor 100 gram kaas zo’n 510 liter water nodig. En als je een dag geen rundvlees gebruikt, bespaar je net zoveel water als een maand lang niet douchen. Gigantisch veel dus.

4.   Koud in huis? Trek een extra trui aan

Ook deze tip is in de koude wintermaanden onwijs makkelijk uit te voeren. In plaats van dat je de verwarming op standje heet zet, kun je net zo goed een extra trui aantrekken. Als je het dan nog steeds koud hebt, kun je natuurlijk ook nog lekker met een fleecedekentje op de bank ploffen. Hoe minder vaak je de verwarming aan hebt staan, hoe meer je op jaarbasis zal bezuinigen op de stookkosten en het energieverbruik. Dat is dus niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu.

5.   Sta niet al te lang onder de douche

En tot slot in het rijtje tips om meer milieubewust te worden, overigens ook niet zo heel lastig om uit te voeren, probeer wat minder lang te douchen. Als je jezelf verplicht dat je per dag maar maximaal 5 minuten mag douchen, zul je zien dat je hier heel snel aan zult wennen. Uiteindelijk bespaar je op zowel het gebruik van water als op het energieverbruik.

Geef een reactie