Huis en tuinTips

Waar let je op bij het zoeken van een huurwoning?

Waar let je op bij het zoeken van een huurwoning

Bij het huren van een woning komt veel kijken. Het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben welke eisen je hebt voordat je op woningjacht gaat. Eisen voor een woning kunnen alle kanten op gaan. Dit kan een financiële eis zijn zoals een maximale huurprijs maar ook een andere eis zoals het minimale aantal vierkante meters dat je wil hebben. En misschien wil je wel per se een bad, of minstens één raam per kamer. Denk goed na over welke eisen je hebt, zo ga je voorbereid je zoektocht in en kun je bepaalde criteria al wegfilteren bij het online zoeken.

Huren van een particulier of woningcorporatie

Als je een huis wil gaan huren, dan kan dit via een particulier of via een wooncorporatie (sociaal huren) en beide hebben hun voordelen en nadelen. Als je een woning huurt van een particuliere verhuurder dan kun je waarschijnlijk direct in de woning trekken zonder dat je op een wachtlijst komt. Een ander voordeel is dat je direct contact hebt met de huurbaas waardoor je alles open kan bespreken en als er iets gemaakt moet worden, je diegene vaak binnen een dag kan bereiken. Het grootste nadeel van particulier huren ten opzichte van een woningcorporatie is de huurprijs. Particulier huren is vaak duurder dan via een woningcorporatie, omdat woningcorporaties aan een maximumprijs zitten van 710.68 euro. Dit is meteen het eerste voordeel van huren via een woningcorporatie. Ook worden je rechten als huurder via een wooncorporatie vaak beter beschermd dan bij een particuliere huurder. Een nadeel van huren via een wooncorporatie is dat er vaak wachtrijen zijn. In populaire gebieden in de randstad kan de wachtrij oplopen tot 15 jaar.

Huren van een particulier of woningcorporatie

Huren in de vrije sector of een sociale huurwoning

Als je op zoek gaat naar een woning, dan kun je kiezen tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector. Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als je een sociale-huurwoning hebt kun je huurtoeslag krijgen. Sociale-huurwoningen werken ook met het puntensysteem dat de prijs van de woning bepaald. Deze regels zijn opgesteld om sociale-huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen. In de vrije sector gelden deze regels niet. Er is geen mogelijkheid tot huurtoeslag, geen maximum huurprijs en geen puntensysteem.

Huurtoeslagen

Als je een sociale-huurwoning huurt dan kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Dit betekent niet meteen dat je dit ook krijgt. Hoe hoog de huurtoeslag is en of je er überhaupt voor in aanmerking komt, is afhankelijk van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Alle voorwaarden die bij huurtoeslag komen kijken zijn te vinden op de website van de belastingdienst en je hebt een DigiD nodig om je huurtoeslag aan te vragen. De toeslag hoef je maar een keer aan te vragen en hierna krijg je hem ieder jaar, zolang je aan de voorwaarden voldoet.

Bezichtigingen

Nadat je voor jezelf op een rijtje hebt gezet of je een sociale huurwoning zoekt of een vrije sectorwoning en wat de eisen zijn, kun je online gaan zoeken naar woningen. Als je online een woning tegenkomt die aan je eisen voldoet, dan is de volgende stap een bezichtiging. Bezichtigingen zijn erg belangrijk, omdat er vaak een gevoel is wat mensen meteen hebben als ze een huis binnenstappen, en dit krijg je niet bij online kijken. Bij bezichtigingen is het handig om een checklist te hebben met de eisen die jij stelt en dingen die je sowieso even moet bekijken. Denk hierbij aan dingen zoals de omgeving (de ligging van de buurt, voorzieningen in de omgeving), de algemene staat (schilderwerk, kozijnen, ramen, deuren, het dak etc.) en de afwerking van het huis (ligt er een ondervloer, zijn er plinten, is alles netjes behangt/geverfd en niet verkleurd). Dingen zoals de cv-ketel, de sanitaire voorzieningen, de brandveiligheid en geluidsisolatie zijn ook van belang. Dit zijn dingen die je niet zo makkelijk kan aanpassen als je eenmaal een huis huurt, dus zorg voordat je een woning huurt dat je weet of de sanitaire voorzieningen naar wens zijn en je geen last hebt van luidruchtige buren door goede isolatie.

Bezichtigingen

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je ermee aan de slag. Veel succes met de huizenjacht!

Geef een reactie