Huis en tuinTips

Spouwmuurisolatie en andere isolatievormen

isolatie muur

Het isoleren van je huis kan er voor zorgen dat je flink kunt besparen op de energierekening. Zo geef je niet alleen minder geld uit, je draagt ook nog eens je steentje voor een schoner milieu.

Veel mensen kiezen ervoor om spouwmuurisolatie te installeren. Dit is een goede manier om de nodige kosten te besparen om de energierekening.

Muurisolatie

Muurisolatie is vaak duur om te installeren. Op de lange termijn zorgt het echter voor een aanzienlijke besparing.

Vaak wordt spouwmuurisolatie gebruikt om muren te isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buiten- en binnenmuren geïsoleerd. Nieuwe huizen zijn vaak al voorzien van spouwmuurisolatie, echter kan het bij oudere huizen zo zijn dat het installeren ervan voor veel energiebesparing kan zorgen.

Het installeren van spouwmuurisolatie kun je niet zelf. Je moet dus iemand inschakelen om je te helpen. Zo ben je er ook zeker van dat het op de juiste manier gedaan wordt.

Zolder isolatie

Gemiddeld gezien gaat via de zolder zo’n 25% van de warmte verloren. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor zorgen dat de zolder goed geïsoleerd is. Mocht je zolder al geïsoleerd zijn, dan is het vaak toch de moeite waard om het opnieuw te isoleren. Een verbetering kan je besparing al aanzienlijk verbeteren. En bovendien hoeft zolder isolatie helemaal niet veel te kosten.

Isoleren van je zolder

Vloerisolatie

Bij het isolatie van je huis is het ook slim om naar je vloer te kijken. Bij het isoleren van je vloer kan je kiezen uit een aantal mogelijkheden. Zo kan je het simpel aanpakken door gaten en plinten af te dichten. Dit kan bijvoorbeeld door scheuren in muren te bedekken. Ook kun je het nog simpeler aanpakken door vloerkleden neer te leggen. Zo creëer je een warmere ondergrond wat prettiger is om over te lopen.

Wanneer je huis een kruipruimte heeft waar je toegang tot hebt, is het makkelijk mogelijk om isolatie onder de vloer te leggen. Wanneer je dit niet hebt moet je de vloer eventueel verwijderen om de vloer goed te kunnen isoleren. Houd er rekening mee dat wanneer je een kruipruimte gebruikt, deze ruimte van voldoende ventilatie wordt voorzien. Plaats dus eventueel isolatieroosters en zorg dat deze niet worden geblokkeerd. Wanneer je dit niet zorgvuldig doet kunnen vloerplaten vochtig worden en kun het gaan rotten.

Zelf isolatie aanleggen

Ten slotte is het mogelijk om zelf voor isolatie te zorgen. Hoewel dit in de meeste gevallen niet voor de isolatie van bovengenoemde mogelijkheden zorgt, kan het toch helpen om te besparen op de energierekening.

Ook hoeft het helemaal niet veel geld te kosten en is het goed mogelijk om zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan de scheuren die je in je huis hebt. Door deze af te dekken voorkom je warmteverlies en hoef je minder energie te verbruiken. Ook via ramen en deuren wordt veel warmte verloren. Je kunt dit verhelpen door anti een tochtstrip te plaatsen.

Ook kun je de opening tussen de onderkant van je deur en de grond dichtmaken met een tochtstrip. Dit is vooral verdienstelijk bij een redelijke opening. Daarnaast kun je openingen van brievenbussen en schoorstenen blokkeren omdat daar ook veel warmte door verloren kan gaan.

Geef een reactie