LifestyleTips

Wat zijn de gevolgen van armoede bij kinderen?

gevolgen armoede

De gevolgen van armoede bij kinderen zijn ongekend. Niet alleen in ons land, maar ook in landen waar armoede de dagelijkse spil is. Bezoek willekeurige plekken in Afrika en Azië en je wordt direct opgeschrikt door de aanblik van graatmagere kinderen, bedelend in gevaarlijke situaties. Veel mensen dragen hun steentje bij door kindsponsoring, maar beseffen niet wat de impact van opgroeien in armoede en met honger is. Wat doet dit voor de ontwikkeling van het kind? Bedenk tegelijkertijd ook dat er nog steeds genoeg kinderen in ons land honger lijden en onder de armoedegrens moeten leven. Het is daarom geen ‘ver-van-je-bed-show’, maar de keiharde realiteit. Overweeg jij om een kind te sponsoren, maar ben je nog niet geheel overtuigd? Lees dan snel verder over de impact van armoede bij kinderen.

Langdurige stress

Mensen, en zeker kinderen, die in armoede leven ervaren continu stress. Ze moeten iedere dag bedenken waar ze hun eten vandaan halen. Bovendien zien we dat zeer jonge kinderen al een enorm verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Zij willen helpen om eten en drinken in huis te krijgen. Bovendien gaan ze sneller taken vervullen in en om het huis. Kortom: van een echt kinderleven is geen sprake. Dit heeft tevens effect op het IQ. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die opgroeien in armoede een daling in het IQ ondervinden. Soms gaat het wel om 13 punten! Dit is ongeveer vergelijkbaar met hoe je IQ zal zijn als je regelmatig een nacht slaap overslaat.

Door acute problemen om aan de primaire behoeftes te voldoen, zal de geest in overlevingsstand terechtkomen. Deze houdt zich enkel nog bezig met eten en drinken. Hierdoor kunnen de hersenen zich niet verder ontwikkelen. Ze zijn te druk met ‘belangrijkere’ zaken.

Grote gevolgen voor de gezondheid

Logischerwijs zal ook de gezondheid flink te lijden hebben als er niet voldaan kan worden aan de primaire levensbehoeften. Eten en drinken is noodzakelijk. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen de juiste voedingswaren binnen krijgen. Je kunt een kind met honger wel een zak chips aanbieden, maar dit zal de tekorten in zijn lichaampje niet verbeteren. Deze kinderen hebben behoefte aan groente, fruit en voldoende vezels en vitaminen. Die krijgen ze nu niet. Bij langdurig vitaminetekort krijgt het lichaam veel te verduren. Chronische pijnen, verlaagde weerstand en hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn. Kinderen die in extreme armoede opgroeien, waarbij er vaak te weinig gegeten wordt, worden doorgaans dan ook niet oud.

armoede kinderen

Kinderen steunen in armoede en hongersnood

Er zijn enorm veel goede doelen die je kunt steunen om kinderen in armoede en hongersnood te verhelpen. Deze brengen niet alleen eten en drinken, want dat brengt geen langdurige oplossing. Ze helpen de inwoners van een dorpje om samen naar alternatieven te zoeken. Bijvoorbeeld het telen van groente en fruit of het aanleggen van een waterput. Deze goede doelen pakken het probleem aan en brengen niet alleen een pleister om het ergste bloeden tegen te gaan. Hierdoor hopen we dat armoede en hongersnood bij kinderen ooit verleden tijd zal zijn.

Geef een reactie