Auto&vervoerTechnologieTipszakelijk

Waar worden smeermiddelen voor gebruikt?

Waar worden smeermiddelen voor gebruikt

Er bestaan smeermiddelen voor allerlei soorten doeleinden. Je kunt kiezen voor vetten, oliën of overige smeermiddelen. Ieder product kent zijn eigen toepassing en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Smeermiddelen worden onder andere gebruikt in de (tuin)bouw, installatietechniek en autotechniek. Ook doe-het-zelvers kunnen baat hebben bij smeermiddelen om hun gereedschappen soepel te houden. Maar waar worden smeermiddelen van www.olieonline.nl precies voor gebruikt? Hoe gebruik je ze? En waar moet je rekening mee houden als je smeermiddel koopt? Wij hebben alle informatie die je nodig hebt op een rijtje gezet.

Smeermiddel: de voordelen!

Waarom gebruikt men eigenlijk smeermiddelen? Smeermiddelen worden over het algemeen gebruikt om apparaten, mechanische systemen en gereedschappen soepeler te laten lopen. Bij de productie van deze apparaten worden er meerdere onderdelen naast elkaar geplaatst. Deze onderdelen zullen – zodra ze in beweging komen – langs elkaar heen gaan wrijving. Hoewel de oppervlaktes van deze onderdelen zeer vlak worden gehouden, kan dit nooit geheel voorkomen worden. Door deze wrijving ontstaat er slijtage. Als deze slijtage groter wordt kan het apparaat beschadigd raken.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om een ‘stootkussen’ tussen de wrijvende onderdelen te plaatsen. Dit gebeurt doorgaans door middel van een vloeistof. Het smeermiddel. Hierdoor ontstaat de wrijving tegen de vloeistof aan, waardoor de onderdelen minder snel slijten en beschadigd raken.

Door het gebruik van bijvoorbeeld hydrauliek olie, motorolie of andere smeermiddelen kan je de slijtage van jouw apparaat verminderen en er hierdoor langer gebruik van maken.

Wanneer gebruik je olie?

Bij smeermiddelen denken we vaak aan vloeibare substanties die we zelf op bewegende onderdelen moeten aanbrengen. Bij olie is dit echter anders. Olie wordt gebruikt voor apparaten die al over een speciaal systeem beschikken en hiermee zelf de smering in werk zetten. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer je kiest voor motorolie kopen bij Olieonline. Motorolie wordt gebruikt voor het smeren van benzine- en dieselmotoren. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de motorolie die je voor je auto gebruikt.

Bij olie is het daarom belangrijk om de systemen regelmatig te controleren. Check het oliepeil op regelmatige basis en ververs indien nodig. Je wil namelijk niet dat het systeem ‘droogloopt’. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de benzine- of dieselmotor en je op hoge kosten jagen.

Smeermiddelen gebruiken

Heb je nieuwe compressor olie of andere smeermiddelen gekocht? Dan wil je natuurlijk ook weten hoe je deze zo veilig mogelijk gebruikt. Daarom zetten wij 5 handige tips voor je op een rijtje:

  1. Begin altijd met het lezen van het etiket. Hier staat precies op aangegeven hoe je het product gebruikt en waar je op moet letten om de veiligheid te waarborgen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het gebruik van smeermiddelen, maar ook voor alle andere doe-het-zelf producten die je voor de eerste keer gebruikt.

  2. Draag altijd handschoenen wanneer je een smeermiddel aanbrengt. Deze bevatten vaak irriterende of allergene stoffen waardoor er vervelende fysieke klachten kunnen ontstaan. Door het contact zoveel mogelijk te beperken kun je dit voorkomen.

  3. Was na het gebruik altijd zorgvuldig je handen. Ook wanneer je handschoenen gedragen hebt.

  4. Werk altijd in een zorgvuldig uitgekozen ruimte en zorg ervoor dat je deze goed kunt ventileren als de klus gedaan is.

  5. Berg het smeermiddel altijd op een veilige plek op. Heb je jonge kinderen? Zorg er dan voor dat de smeermiddelen altijd buiten het zicht staan of zorg voor een speciaal kastje waarop je een slot kunt installeren.

Geef een reactie