Tipszakelijk

Voorkom verzuim door werkstress met een gecertificeerde arbodienst

Werkstress

In Nederland is stress op het werk beroepsziekte nummer 1. De cijfers laten het overduidelijk zien. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out of op andere psychische aandoeningen door het werk. Onderzoek van TNO wijst uit dat maar liefst 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar hebben relatief vaak burn-out klachten, maar liefst 17 procent. De kosten door het verzuim bedragen in totaal 1,8 miljard euro. Waar moet je als werkgever op letten en hoe kan je verzuim door werkgerelateerde stress tegengaan? De proactieve advisering en verzuimbegeleiding van de gecertificeerde arbodienst Preventix biedt uitkomst.

Preventief werken binnen je bedrijf

Je hebt als werkgever een rol in het herkennen van de signalen van stress en in het bespreekbaar maken van die signalen met de werknemer. Het is belangrijk om een luisterend oor te bieden, samen naar oplossingen te zoeken en deze uit te voeren. Bij ernstige klachten is professionele steun noodzakelijk, bijvoorbeeld van een arbeidsdeskundige of bedrijfsarts. Echter is voorkomen nog beter dan genezen. Wanneer je als werkgever een preventiebeleid voert dat gericht is op het herkennen van vroege signalen en het voorkomen van gevolgen, zullen je werknemers minder verzuimen. Preventix helpt je dit te bereiken met een aanpak die is gericht op de mogelijkheden in plaats van op de beperkingen. Deze gecertificeerde arbodienst legt daarbij de focus op duurzame inzetbaarheid. Ofwel: maatregelen binnen bedrijven en organisaties om de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers te bevorderen. Met als resultaat minder ziekteverzuim, een betere productiviteit en meer werkplezier.

Hoeveel werkstress in Nederland?

Een kwart van alle werknemers die door psychische problemen langdurig verzuimen (langer dan zes weken), vallen uit door werkstress. Al veel te lang is dit aandeel te groot. Om deze vorm van stress tegen te gaan, is het in eerste instantie belangrijk om te weten door welke factoren werkstress wordt veroorzaakt. Er bestaan verschillende oorzaken voor werkstress bij werknemers. Maar liefst 44 procent heeft weinig autonomie op het werk, 38% heeft te maken met te hoge taakeisen en 23% is slachtoffer van ongewenst gedrag buiten de organisatie, 16 procent is slachtoffer van ongewenst gedrag binnen de organisatie en 8 procent wordt gepest op het werk. Drie miljoen Nederlandse werknemers geven aan dat ze maatregelen tegen werkstress willen. Wat doen werkgevers om werkstress tegen te gaan? Zo’n 55 procent geeft werknemers meer ruimte, 43 procent voert veranderingen in de werksituatie door en 33 procent heeft een aanspreekpunt voor werknemers.

De juiste hulp bij ziekteverzuim

Is er toch sprake van verzuim? Dan kan je de gecertificeerde arbodienst in de arm nemen voor verzuimbegeleiding. Preventix zet in op een snelle terugkeer naar de werkplek direct vanaf het moment van ziekmelding. Dat dit werknemers helpt bij hun herstelproces wordt door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Dit is voor jou als werkgever vanzelfsprekend ook voordelig. Zo voorkom je immers veel persoonlijke en materiële schade. Preventix biedt jouw organisatie bovendien altijd de effectiviteit van een vaste bedrijfsarts of re-integratie adviseur. Dit zorgt voor goede communicatie tussen jou, je werknemers en de bedrijfsarts. Hetzelfde geldt voor beter inzicht in de mate van werkstress binnen je organisatie. Dit leidt tot (preventief) maatwerk van goede kwaliteit.

Ben je benieuwd wat Preventix als gecertificeerde arbodienst voor je organisatie met betrekking tot verzuimbegeleiding kan betekenen? Wij bieden je drie verschillende pakketten waaronder een maatwerkpakket. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel dan naar 088-7007700 of stuur een email naar info@preventix.nl.

Geef een reactie