Huis en tuinTips

Veiligheidsmaatregelen voor in huis: waar moet je aan denken?

Veiligheidsmaatregelen voor in huis

Als je een nieuwe woning koopt, kan je waarschijnlijk niet wachten om eindelijk de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Heerlijk het huis geheel naar eigen wens inrichten en verbouwen. Voordat je echter als ‘interieurstylist’ aan de slag gaat, raden wij wel aan om bij de veiligheidsmaatregelen in huis stil te staan. Alhoewel je er waarschijnlijk niet direct bij wilt stilstaan, zit een ongeluk in een klein hoekje. Een woningbrand, inbraak of ongeval is niet altijd te voorkomen. Daarom is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. Doe dit direct voordat je de woning officieel betrekt. Zo weet je zeker dat je in geval van nood goed voorbereid bent.

Plaats rookmelders in huis

In bestaande woningen vind je meestal al voldoende rookmelders in huis. Bij nieuwbouwwoningen is het echter van essentieel belang om deze zelf te plaatsen. Reken ongeveer 1 a 2 rookmelders per verdieping, afhankelijk van de grootte van de woning. Hierdoor zijn mensen snel op de hoogte van een noodsituatie en kunnen ze direct maatregelen nemen.

Zorg er tevens voor dat er noodverlichting in huis aanwezig is. Wanneer de elektriciteit onverhoopt uitvalt, kun je zo altijd een veilige weg naar buiten vinden. Deze simpele aanpassingen aan de woning kunnen al een enorm groot verschil maken voor de veiligheid in huis.

noodverlichting

Inbraaksysteem

Je komt thuis en je gehele woning is leeggeroofd en vernield. Je moet er werkelijk niet aan denken dat dit kan gebeuren, maar toch is het ieder jaar weer voor veel Nederlanders de realiteit. Woninginbraak is misschien wel een van de ergste dingen die je kunt meemaken. Niet alleen omdat je woning, die je zo liefdevol had ingericht, complet vernield is, maar ook omdat het gevoel van veiligheid in eigen huis verdwenen is. Gelukkig zijn er veel maatregelen die je kunt nemen om de woning te beveiligen voor inbrekers.

Uit onderzoek blijkt dat inbrekers binnen 7 seconden een woning willen betreden. Als dit niet lukt, ligt hun pakkans veel hoger en is de kans groot dat ze een andere prooi gaan zoeken. Met de juiste sloten en een innovatief inbraaksysteem, kun jij de inbrekers lang genoeg buiten de deur houden zodat ze de hoop opgeven. Denk tevens aan het monteren van een deursluiter. Zo vergeet niemand het van gezin meer om de deuren goed achter zich dicht te trekken en geniet jij van een veel lager risico op inbraak!

deursluiter

Veilige trap

De meeste ongelukken in huis gebeuren op de trap. Daarom is het belangrijk dat je deze een stuk veiliger maakt. Dit doe je bijvoorbeeld door de traptreden met antislip materiaal te bekleden. Hierdoor kunnen jullie niet zomaar van de trap wegglijden. Zorg er bovendien ook voor dat de trap niet met onnodige prullaria bezaaid is. Leg dus geen wasgoed, speelgoed of andere items op de trap. Hierdoor voorkom je dat mensen struikelen en naar te val komen.

Denk tevens aan een stevige trapleuning! Het gebeurt helaas nog al te vaak dat mensen wel geld investeren in een deurdranger, rookmelders en andere veiligheidsmaatregelen, maar de belangrijkste basis elementen van de woning vergeten. Schaf daarom goede trapleuninghouders aan en zorg ervoor dat de leuning stevig bevestigd zit. Zo verhoog je de veiligheid op de trap en verklein je het risico op vervelende ongevallen.

 

Geef een reactie