Mens&gezondheidTipszakelijk

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt, in tegensteling tot wat veel mensen denken, niet alleen op zakelijk gebied afgesloten. Ook particulieren kunnen veel baat hebben bij deze verzekering. Deze verzekering dekt de schade die jij bij andere personen (letselschade) en andere zaken aanricht. Ook wanneer je bestuurder bent van een vereniging kan een speciale bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van pas komen. Zo dek je jezelf in tegen schadeclaims van buitenstaanders. Hierbij maakt het niet uit of je de schade ook daadwerkelijk zelf hebt aangericht. Als de schade bijvoorbeeld is ontstaan doordat een leiding van jouw pand is gesprongen, kan deze op grond van de wettelijke richtlijnen nog steeds onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen. Als jij (indirect of direct) aansprakelijk bent voor de schade moet de verzekeraar in principe altijd uitkeren.

We hoeven je dus niet te vertellen dat het handig kan zijn om deze verzekering af te sluiten. Maar waar let je op als je dit besluit te doen?

Niet verplicht

Laten we eerst voorop stellen dat de AVP niet bij de wet verplicht is. Dit in tegenstelling tot de basisverzekeringen of de WA verzekering van een auto. Je kiest dus zelf of je wel of niet een aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten. Het lijkt dan ook logisch om dit niet te doen als je wilt besparen op de verzekeringskosten. Volgens de Consumentenbond is dit echter niet verstandig en mag je de AVP tot de basisverzekeringen rekenen.

Daarnaast hoeft een goede aansprakelijkheidsverzekering helemaal niet zoveel geld te kosten. Doorgaans ben je niet meer dan €50,- per jaar voor het hele gezin kwijt. Kosten die dus eigenlijk enorm meevallen, maar je wel kunnen behoeden voor vervelende situaties als het noodlot toeslaat. Ook kun je stellen dat een eventueel slachtoffer van jouw onoplettendheid er nogmaals de dupe van wordt als jouw AVP niet goed geregeld is. Ons advies: wel doen dus!

50 euro

Aansprakelijkheidsverzekering: waar let je op?

Natuurlijk is het wel zaak om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er kunnen immers veel verschillen bestaan tussen de polisvoorwaarden en de hoogte van de premie. Daarom moet je goed bedenken wat bij jou past. Je sluit immers nooit zomaar een aansprakelijkheidsverzekering van Diks af, hier moet je wel volledig achter staan. Maar waar hou je dan rekening mee?

  • Hoe hoog mag het eigen risico zijn? Zorg er in elk geval voor dat je dit risico niet te hoog zit, want vergeet niet dat een ongeluk in een klein hoekje zit je dan al gauw de hoofdprijs betaald! Wil je zeker zijn van een goede dekking? Laat het eigen risico dan altijd op €0,- zetten.
  • Kies voor een zeer hoge dekking. De kosten bij een ongeval kunnen razendsnel oplopen en het zou vervelend zijn als je slechts een gedeelte gedekt hebt.
  • De ene aansprakelijkheidsverzekering is de andere niet. Bekijk daarom altijd goed in de polis wat er wel verzekerd is en wat juist niet. Ook is het handig om te bekijken wie er allemaal verzekerd zijn. Is jouw partner bijvoorbeeld ook direct verzekerd als hij schade berokkent of moet je hier een meerprijs voor betalen?

Kortom: een aansprakelijkheidsverzekering is voor iedereen aan te raden. Zorg er echter wel voor dat de verzekering bij jouw wensen aansluit en dat onverwachte kosten zoveel mogelijk gedekt worden. Zo voorkom je nare situaties in de toekomst.

Geef een reactie