Huis en tuinTips

Het verschil tussen een dakkapel en een dakopbouw

wat is verschil dakkapel en dakopbouw.

Wanneer mensen op zoek zijn naar een manier om hun zolder te vergroten, zullen zij al snel bij het plaatsen van een dakkapel uitkomen. Toch klinkt dit makkelijker dan het is. Als je je gaat verdiepen in het wereldje van de dakkapellen, zal je te maken krijgen met een tegenstrijdige terminologie. Vaak wordt er veelvuldig gesproken van een ‘dakkapel’ en ‘dakopbouw’. Maar blijft het gissen wat het verschil tussen die twee precies is.

Het is allereerst belangrijk om te weten dat het voor de aanvraag van een vergunning niet uitmaakt welke van de twee geplaatst wordt. Zowel een dakopbouw als een dakkapel genieten van dezelfde regelgeving en worden op dezelfde manier gekeurd. Voor de aanvraag maakt het maken van een fout in de terminologie ook niet zoveel uit. In de werkelijkheid is er natuurlijk een duidelijk verschil op te merken. Dat verschil behandelen we in dit artikel.

Wat bedoelen we met een dakkapel?

Bij een verbouwing aan het dak wordt er meestal direct gesproken over een dakkapel. Dit is dan ook de meest voorkomende bouw op de Nederlandse daken. Dit betekent echter ook dat een dakopbouw vaak wordt geassocieerd met een dakkapel. Dat is echter onjuist.

Een dakkapel is een uitbouw die uitsluitend op schuine daken geplaatst kan worden. Dit heeft te maken met de vorm van een dakkapel. Deze kan niet voldoende aansluiten op andere type daken. Heb je een schuin dak? Dan wordt er hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van een dakkapel. Geniet je van een ander type dak? Dan is een dakopbouw vaak een slimmere keuze.

Een dakkapel wordt meestal ingezet om meer ruimte op de zolderverdieping te creëren. Hierbij is het mogelijk om een extra slaap- of werkkamer te realiseren. Daarnaast ontstaat er meer licht en loopruimte. Hierdoor treedt er waardevermeerdering van de woning op.

wat is een dakkapel

Wat is een dakopbouw?

Een dakkapel is simpel te omschrijven. Hierbij gaat het om iets specifieks. Bij een dakopbouw is dit echter niet het geval. Dit is een omschrijvende term die alle bouwwerkzaamheden op het dak omvat, alles behalve een dakkapel. Een dakopbouw wordt meestal om dezelfde redenen als een dakkapel geplaatst: het creëren van meer licht en ruimte op zolder. We spreken o.a. over dakopbouw bij het plaatsen van een dakkapel bij een speciaal gevormd dak, een dakverlening en een nok verhoging.

wat is een dakopbouw

Wat kun je verwachten van de dakopbouw kosten? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Net als bij een dakkapel is er sprake van een maatproduct. Deze wordt geheel naar wens van de cliënt samengesteld en is tevens afhankelijk van het type dak. Daarnaast bestaan dakopbouwen in heel veel verschillende soorten en maten. Hier een definitief prijskaartje aan hangen is ontzettend lastig. Wel is het soms mogelijk om gebruik te maken van een richtprijs, zo weet je ongeveer waar je aan toe bent. Het is raadzaam om contact op te nemen met de leverancier van de door jou gekozen dakopbouw. Geef je wensen zorgvuldig door en laat een overzichtelijke offerte samenstellen. Deze kun je gebruiken om nog even door te sparen of verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo geniet je binnen mum van tijd van een nieuwe dakopbouw – of dakkapel natuurlijk!

Geef een reactie