Huis en tuinTechnologie

Wist jij dit al over elektromotoren?

 

Elektromotoren mogen dan onmisbaar zijn in diverse industrieën: toch is het een technisch onderwerp waar je in het dagelijks leven niet snel over in gesprek zult raken. Toch is het, met name wanneer je interesse hebt in technische toepassingen, goed om je eens in de elektromotor te verdiepen. In deze blog gaan we wat dieper op het onderwerp in: wist jij dit al over elektromotoren?

In het voorwerp dat we het meeste gebruiken zit ook een elektromotor verwerkt

Zelfs als je nog nooit van elektromotoren hebt gehoord en hier niets vanaf weet, zullen de meesten van ons hier toch dagelijks mee te maken hebben. In smartphones zit namelijk bijna altijd een trilmotor verwerkt, een type elektromotor. De trilmotor brengt, zoals de naam al aangeeft, trillingen teweeg. Als je jouw mobiel op trilstand zet of instelt dat het toestel een licht trillende reactie geeft wanneer je typt, wordt de vibratie die je voelt veroorzaakt door de ingebouwde trilmotor. Natuurlijk bestaan er ook grotere trilmotoren. Die worden veelal ingezet in technische machines – denk hierbij bijvoorbeeld aan mechanische toepassingen die worden gebruikt bij het lossen van goederen.

De elektromotor is een uitvinding van een Britse wetenschapper

Een elektromotor zet elektrische energie om in mechanische energie. Dat dit mogelijk is, werd ontdekt door de Britse wetenschapper Michael Faraday. Faraday voerde een succesvolle proef uit waarmee hij demonstreerde hoe je elektrische energie middels elektromagnetisme kunt omzetten in mechanische energie.

Met deze kennis slaagde een andere Brit, William Sturgeon, erin een elektromotor te maken. De motor die hij ontwikkelde, zo is te lezen op Wikipedia, was een zogenaamde commuterende gelijkstroommotor. Vervolgens werden op basis van dit eerste prototype nieuwere en betere alternatieven gemaakt, die steeds effectiever werden.

Geef een reactie