Huis en tuinmannenTips

Tips voor de beginnende klussers

makita-accu-boormachine

Zelf dingen willen maken is misschien wel wat de mensheid onderscheidt van de dieren. We zijn continue opzoek naar innovatieve manieren om dingen te maken. Hierbij denken we niet alleen aan het resultaat, maar ook aan het milieu en de duurzaamheid van onze producten. Bijzonder dat we eigenlijk zo denken. Zelfs de man die zegt dat hij nooit een klus klaart en 2 linkerhanden heeft, betrapt zichzelf dikwijls op het verrukt kijken naar zelfgemaakte meubels en accessoires. Misschien wil je hier zelf wel eens een poging aan wagen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen. Zelfs met een heel klein (of geen) beetje talent is het mogelijk om de mooiste dingen te creëren. Alles wat je nodig hebt zijn de juiste materialen, diverse gereedschap, passie en plezier! De rest komt later. Om jou als beginnend klusser een beetje op weg te helpen, hebben wij alvast een aantal tips op een rijtje gezet.

Gereedschap en andere benodigdheden

Allereerst is het belangrijk om een voorraadje van gereedschap en andere benodigdheden aan te leggen. Natuurlijk wil je als beginnend klusser niet gelijk voor het duurste van het duurste gaan. Daarom is het raadzaam om te kiezen voor gereedschap dat je ook gemakkelijk voor kleine klusjes in en om het huis kan gebruiken, zoals een schroevendraaierset, een Makita accuboormachine, een klauwhamer, een assortimentsdoos en noem maar op. Bekijk wat jou later ook van pas kan komen. Als je al het juiste gereedschap bij elkaar verzameld hebt, is het tijd om een werkplaats in te richten. Kies voor een stevige werkbank zodat je hier al je werkzaamheden gemakkelijk op kan uitvoeren. Let wel op dat deze ook daadwerkelijk groot genoeg is. Je wilt niet dat er materialen van de bank af rollen of dat je genoodzaakt bent om spullen op de grond zetten. Zo is de kans op een verwonding veel groter. Zorg dat je altijd over een werkplaats met overkapping beschikt of dat je de mogelijkheid hebt om je werk binnen te zetten.

makita boor schroefmachine

Doe inspiratie op bij anderen

Als beginnend klusser is het soms lastig om zomaar ergens mee te beginnen. Je moet ergens je inspiratie vandaan halen voordat je start met een klus. Kijk daarom veel om je heen. Wat voor meubels zie je en probeer te achterhalen hoe deze gemaakt zijn. Welke technieken heeft de bouwer gebruikt? En welk gereedschap? Een andere tip is het kijken van Youtube video’s. Er staan vele video’s online waarin klussers hun project stap voor stap bespreken. Hier leer je erg veel van.

Klussen voor een ander

Als je als beginnend klusser heel veel lol beleeft aan het creëren van meubels, accessoires en andere bijzondere dingen is het waarschijnlijk weleens in je opgekomen om dit ook voor andere mensen te doen. Voordat die gedachte ook maar uitgesproken is heb je al je eerste klus te pakken. Een beetje aarzelend ga je vervolgens aan de slag en zodra het minder leuke gedeelte van de klus eraan komt, stop je en neem je even afstand van je werk. Wat je niet beseft is dat er mensen ook daadwerkelijk wachten op het product. In het verleden kon je immers maanden klussen in je werkschuurtje en af en toe de vervelende dingen van de klus overslaan om daar later op terug te komen. Dat is nu verleden tijd! Zorg dat je doelen voor jezelf stelt en hou je hier ook aan. Volg de deadlines van je ‘klanten’. Zo maak je de mooiste dingen voor huis & tuin en zal niemand beseffen dat jij eigenlijk een beginnend klusser bent! Heel veel klusplezier gewenst!

Geef een reactie