Huis en tuin

4 tips om zo overzichtelijk mogelijk je bergruimte in te richten

4 tips om zo overzichtelijk mogelijk je bergruimte in te richten

Je herkent het vast: een berging, zolder of schuur waar je nooit iets in terug kunt vinden. We zetten er meestal van alles neer met het voornemen om het later een keer goed op te ruimen, maar eigenlijk komt het er nooit van. En dat is jammer, want hierdoor koop je misschien dingen dubbel waarvan je niet meer wist dat je ze had, of omdat je ze niet meer terug kunt vinden. Om te voorkomen dat je je spullen kwijtraakt hebben we hier 4 tips om je bergruimte zo overzichtelijk mogelijk in te richten. 

Benut de ruimte in je berging optimaal door opbergsystemen te installeren

Meestal staat een bergruimte volgestapeld met dozen. Dat lijkt op zich handig, want je spullen blijven bij elkaar en raken niet beschadigd. Maar als je iets nodig hebt wat juist in die ene doos zit die helemaal onderop achterin de ruimte staat, dan ben je flink wat tijd kwijt om alle dozen weg te halen en weer terug te zetten. Door stellingkasten en opbergsystemen in de bergruimte te plaatsen kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Door de dozen in kasten te plaatsen in plaats van op te stapelen kun je altijd overal makkelijk bij. Kleinere items kun je kwijt in handige opbergsystemen die je aan de wand bevestigd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een wand met hangbakjes voor schroeven, punaises en spijkers.  

Gebruik transparante dozen en bakjes om je spullen in te bewaren

Bij een kartonnen doos is het niet mogelijk om van de buitenkant te zien wat je erin hebt bewaard. Nu kun je uitgebreide labels uitprinten voor elke doos, maar die moet je dan ook trouw bijhouden wanneer je items uit de doos verwijdert en niet meer terug plaatst. Het is efficiënter om transparant plastic opberg containers te gebruiken. Je kunt dan vanaf de buitenkant direct zien wat er in de doos zit. Bovendien gaan containers van plastic ook langer mee en houden ze je eigendommen droog. Handig voor wanneer je spullen wilt opbergen in een schuur of een vochtige kelder. 

Zorg dat je goede verlichting hebt in je bergruimte

Je kunt nog zo’n mooi opbergsysteem hebben in je bergruimte, zonder licht kun je niets terugvinden. Bergruimtes hebben vaak geen ramen waardoor er geen natuurlijk licht naar binnen valt. Om toch iets te kunnen zien kun je bijvoorbeeld goedkope led lampen ophangen. Deze lampen zijn niet duur in de aanschaf en verbruiken maar heel weinig stroom, wat ideaal is voor een ruimte die je niet intensief gebruikt. 

Zorg voor een logische indeling van je spullen

Door een logische indeling te maken voor de spullen in je bergruimte kun je ook als je haast hebt makkelijk iets terugvinden. Het is bijvoorbeeld handig om zaken die je veel nodig hebt binnen handbereik neer te zetten. Bewaar bijvoorbeeld batterijen en gereedschap op een plaats waar je makkelijk bij kunt en waarvoor je niet eerst de hele ruimte hoeft door te lopen. Vervolgens is het ook slim om dingen die je samen gebruik bij elkaar te bewaren, bijvoorbeeld de spijkers in de buurt van een hamer.  

Geef een reactie