Technologie

Pneumatiek als vervanger van elektrische systemen: doen of niet?

Pneumatiek als vervanger van elektrische systemen: doen of niet?

Steeds meer technische bedrijven stappen over van traditionele elektrische systemen naar pneumatische systemen voor de aandrijving van interne machines. Met het oog op fabrieksautomatisering en de schaalbaarheid van machinegebruik is dit namelijk een aantrekkelijke stap om problemen voor te blijven. Maar wat is nu precies het voordeel van pneumatiek ten opzichte van elektrische systemen? En zitten er ook nadelen aan deze vorm van aandrijving? Je leest het in dit blog.

Wat is pneumatiek?

Pneumatiek is een techniek binnen de werktuigbouwkunde waarbij samengeperste lucht zorgt voor een energieoverdracht. Van oudsher wordt pneumatiek al toegepast in sectoren als transport en productie als aandrijving van voertuigen en machines. Inmiddels is pneumatiek een gangbare vorm van aandrijving in de industrie.

De voordelen van pneumatiek

Pneumatiek kent een aantal voordelen die de techniek een voorsprong geven op bijvoorbeeld elektrische aandrijving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opslag

In de pneumatiek wordt perslucht gebruik die eenvoudig op te slaan is in een drukvat. Omdat de aanschafkosten van een dergelijke opslag relatief laag zijn, vallen de totale kosten van deze techniek ook een stuk lager uit dan alternatieve technieken.

  • Eenvoud

Pneumatische componenten bestaan niet uit complexe circuits maar zijn eenvoudig opgebouwd en daarmee zeer gemakkelijk en betrouwbaar in gebruik. Zo is een lineaire beweging bijvoorbeeld snel gerealiseerd door cilinders met een stuurventiel. 

  • Veiligheid

Systemen op basis van pneumatiek zijn niet gevoelig voor temperatuurverschillen en daarmee snel geschikt te maken voor toepassingen in explosiegevaarlijke ruimtes of vochtige ruimtes zoals binnen de voedselindustrie. Dit maakt pneumatiek een aantrekkelijke keuze voor sectoren die risico lopen wanneer elektrische circuits gebruikt worden.

  • Licht gereedschap

Pneumatisch gereedschap is doorgaans een stuk lichter dan de elektrische tegenhanger en daarmee handzamer en eenvoudiger in gebruik.

De nadelen van pneumatiek

Naast de vele voordelen van pneumatiek, kent de techniek ook enkele nadelen die het overwegen waard zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kosten van perslucht

De perslucht die gebruikt wordt voor pneumatiek is een relatief kostbare energievorm. Het samenpersen van deze lucht kost aanzienlijk veel elektrische energie.

  • Geluidshinder

De afblaas van pneumatische componenten gaat gepaard met veel lawaai. In tegenstelling tot elektrische cilinders – die doorgaans een stuk stiller werken – geeft pneumatiek nog wel eens geluidshinder. Wanneer er mensen rondom de componenten werken, wordt dan ook doorgaans gebruik gemaakt van elektrische systemen om geluidshinder te voorkomen.

  • Nauwkeurigheid

Wanneer je een cilinder wil positioneren middels pneumatiek is dit aanzienlijk moeilijker dan met elektrische systemen. De kans dat de cilinder onnauwkeuriger geplaatst wordt is met pneumatiek dan ook groter.

De juiste oplossing voor jouw bedrijf

Twijfel je nog over het gebruik van pneumatiek binnen jouw bedrijf. Overweeg dan zeker bovenstaande voor- en nadelen. Wat je ook zeker verder kan helpen is advies inwinnen bij ervaren specialisten. Bij de specialisten van Ebora helpen ze je bijvoorbeeld graag verder met dit vraagstuk zodat je gegarandeerd de juiste keuze maakt.

Geef een reactie