De meeste gebouwen en woningen in Nederland hebben een kruipruimte die onder het gehele pand loopt. Mensen staan hier vaak niet bij stil. Toch kunnen problemen in deze ruimte grote gevolgen hebben voor het fundament van de woning. Omdat de kruipruimte meestal bestaat uit materialen die gelijk staan aan de grond rondom de woning, zien we dat deze ook sneller wordt blootgesteld aan ongedierte. Ook kan de bodem verzakken en te vochtig worden. Als de kruipruimte erg vochtig is, heeft dit uiteindelijk gevolgen voor het hele pand. In dit artikel leggen we uit hoe belangrijk het is dat dit probleem zo spoedig mogelijk wordt aangepakt en wat er dan precies gedaan moet worden.
Hoe ontstaat optrekkend vocht?
Als er heel veel vocht in de kruipruimte aanwezig is, kan dit optrekken naar hoger gelegen delen van de woning. Dit resulteert bijvoorbeeld in een extra koude vloer of een zeer hoge luchtvochtigheid in het huis. Dit komt doordat het materiaal in de kruipruimte vocht absorbeert. Zo kan het optrekken naar de rest van de woning.
Een vochtige woning is minder goed te verwarmen en levert bovendien extra risico’s op voor de gezondheid en de levensduur en kwaliteit van meubels en andere materialen in de woning.
Bovendien zien we dat een vochtige kruipruimte ook vaak verzakt raakt. Als de ondergrond verzakt, kan dit gevolgen hebben voor het volledige fundament van de woning. Het ophogen van de kruipruimte zorgt ervoor dat de bodem minder vochtig wordt en creëert een stevigere onderlaag waar het fundament van de woning zonder problemen op kan rusten.
Hoe kan de kruipruimte opgehoogd worden?
De kruipruimte is bij veel woningen een plek waar mensen nauwelijks tot nooit komen. Het ophogen van deze ruimte levert dan ook veel vragen op. Want hoe pak je dit dan precies aan?
In de eerste plaats is het belangrijk om de ruimte goed te beoordelen. Is hier bijvoorbeeld wel goed bij te komen. We zien bijvoorbeeld regelmatig dat kruipruimtes lastig te betreden zijn. Hierdoor vallen traditionele methoden voor het opvullen van de ruimte vaak al af.
Een veelgekozen methode is het ophogen van de kruipruimte met behulp van blaastechniek. Dit gaat veel sneller dan traditionele methoden en is ook nog eens veel efficiënter. Bij deze methode wordt een blaasslang naar de kelder geplaatst en wordt de kruipruimte met het afgesproken materiaal gevuld. Als het nodig is, zal de slang eerst gebruikt worden om overtollig water af te zuigen.
Deze blaastechniek wordt door bedrijven zoals Methorst al jaren gebruikt en is zeer effectief gebleken. Het bespaart tijd, zorgt voor minder rommel en het levert ook nog eens minder risico’s op. Als je handmatig gaat rommelen in de kruipruimte, loop je bijvoorbeeld het risico om leidingen te raken. Dit is dankzij deze methode niet meer aan de orde.
Benieuwd wat de beste optie is voor jouw kruipruimte? Of met welk materiaal je deze het beste kunt laten vullen? Neem dan contact op met een ervaren bedrijf. Zij kunnen op basis van jouw wensen en de bestaande situatie advies op maat geven.