Huis en tuin

Verzakking in je tuin? Oorzaken en oplossingen

Verzakking in je tuin? Oorzaken en oplossingen

Tuinverzakkingen zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland, vooral in gebieden met zachte of drassige grond. Verzakkingen kunnen niet alleen zorgen voor scheve terrassen, verzakte tuinpaden en oneffen gazons, maar ook voor schade aan schuttingen, planten en leidingen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van een verzakte tuin en geven we oplossingen om verzakkingen te herstellen en in de toekomst te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van tuinverzakkingen?

Om verzakkingen op te lossen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van tuinverzakkingen:

Slappe of drassige ondergrond

In Nederland hebben we veel klei- en veengrond die van nature zachter en vochtiger is dan bijvoorbeeld zandgrond. Deze zachte ondergronden kunnen bij een hoge belasting, zoals het aanleggen van een terras of het plaatsen van zware plantenbakken, gaan verzakken. Vooral in nieuwbouwwijken, waar de grond nog niet volledig is ingeklinkt, kan de ondergrond sneller verzakken.

Grondwaterpeil en droogte

Fluctuaties in het grondwaterpeil kunnen ook leiden tot verzakkingen. Wanneer het grondwaterpeil daalt, kan klei- of veengrond uitdrogen, wat zorgt voor krimp en verzakking. Dit is vooral een probleem tijdens lange periodes van droogte. Wanneer het daarna weer flink regent, kan de grond weer uitzetten, wat zorgt voor extra bewegingen en onstabiele bodemcondities.

Bouwactiviteiten in de omgeving

Bouwwerkzaamheden in de buurt kunnen ook verzakkingen veroorzaken, vooral als de werkzaamheden trillingen in de bodem veroorzaken. Denk hierbij aan heiwerkzaamheden, graafwerkzaamheden of zelfs zwaar verkeer dat de bodem onder je tuin beïnvloedt.

Wortelgroei van bomen en struiken

Wortels van bomen en struiken kunnen de grondstructuur veranderen en verzakking veroorzaken, vooral als wortels grote delen van de grond verdringen of zelfs beschadigen. Grote bomen met uitgebreide wortels kunnen de stabiliteit van je tuin beïnvloeden en leiden tot een ongelijk bodemoppervlak.

Oplossingen voor een verzakte tuin

Afhankelijk van de oorzaak van de verzakking kun je verschillende oplossingen overwegen. Hieronder een aantal effectieve manieren om verzakkingen aan te pakken en te voorkomen.

Ondergrond verbeteren en verstevigen

De basis voor een stabiele tuin is een goede ondergrond. Als je merkt dat je tuin verzakt, kan het helpen om een laag puingranulaat of stabilisatiezand aan te brengen. Dit zorgt voor een stevige basis die verzakking voorkomt. Voor terrassen en tuinpaden kan het nodig zijn om een dikkere funderingslaag van ongeveer 15-20 cm aan te brengen om het oppervlak goed te ondersteunen.

Draineren en grondwaterpeil reguleren

Als je last heeft van wateroverlast, kan het helpen om drainagebuizen te plaatsen. Deze buizen voeren overtollig water af en zorgen ervoor dat de grond niet verzadigd raakt. Het controleren en reguleren van het grondwaterpeil voorkomt uitdroging in droge periodes en verzadiging in natte periodes, wat helpt om bodemschommelingen te minimaliseren.

Het aanleggen van een drainagesysteem is sowieso aan te raden, omdat we steeds vaker met hevige regenval te maken hebben. Als je besluit om een nieuwe tuin aan te laten leggen, raden we je aan om dit af te stemmen met de hovenier.

Gebruik van worteldoek

Bij het aanleggen van nieuwe beplanting of een gazon kun je een worteldoek aanbrengen om te voorkomen dat wortels ongecontroleerd in de grond groeien. Worteldoek helpt de stabiliteit van de ondergrond te behouden door wortelgroei onder controle te houden. Dit is vooral effectief als er bomen of grote struiken in de tuin staan die kunnen zorgen voor verstoringen in de bodem.

Ophogen van de tuin met speciale ophooggrond

Om verzakkingen tegen te gaan, kun je de tuin ophogen met een speciale ophooggrond die minder gevoelig is voor krimp en verzakking. Deze grond, vaak zand of klei met een goede draagkracht, zorgt ervoor dat je tuin weer op een egaal niveau komt. Let op dat het ophogen geen duurzame oplossing is. Je zult het waarschijnlijk moeten blijven doen. 

Onderbouw plaatsen

Een onderbouw zorgt ervoor dat de verzakking in één keer wordt opgelost en niet/nauwelijks terug kan komen. De onderbouw is namelijk opgebouwd uit diverse lagen die ieder hun eigen unieke functie hebben. 

Een onderbouw kun je het beste door een hoveniersbedrijf laten aanbrengen, omdat die over de vakkennis beschikken om het materiaal op de juiste manier te plaatsen, zodat de effectiviteit maximaal is.

Tot zover onze tips, we hopen dat je verzakkingen hiermee kunt oplossen. Succes en alvast veel tuinplezier toegewenst!

Geef een reactie