algemeenAuto&vervoermannenTips

Aanhangwagen lampen

Aanhanger

Waarschijnlijk heb je het zelf wel eens meegemaakt, je rijdt op een weg waar alles slecht zichtbaar is en ineens rijdt er iemand voor je die geen goede verlichting heeft, of zelfs helemaal geen lampen aan heeft staan. Levensgevaarlijk natuurlijk. Je aanhangwagen zit achter je auto, het is dus belangrijk dat je aanhangwagen over goede lampen beschikt. Zonder aanhangwagen lampen breng je jezelf en andere weggebruikers in gevaar. Natuurlijk zijn er ook andere gevolgen als je geen werkende aanhangwagen lampen hebt, je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen.

Aanhanger verlichting LED

Aanhangwagen lampen zijn onderverdeeld in twee verschillende soorten, namelijk de gloeilampen en de LED lampen. Gloeilampen worden standaard op aanhangwagens gebruikt. Maar ook kan je ervoor kiezen men om LED verlichting op de aanhanger te plaatsen.

Waarom kiezen voor LED verlichting?

LED verlichting gaat in het algemeen een stuk langer mee. Dit komt doordat LED lampen erg duurzaam zijn. Deze lampen verbruiken veel minder stroom en hebben daardoor een langere levensduur. Ook staan de LED lampen bekend om het strakke design.

Aanhanger breedte verlichting

Een aanhanger is vaak niet alleen voorzien van normale achterlichten maar ook zitten er bijvoorbeeld reflectoren of breedtelichten op. Reflectoren zijn zelfs verplicht op een aanhanger. Zo moet de aanhanger voorzien zijn van twee witte reflectoren aan de voorzijde, twee rode reflectoren aan de achterzijde en twee gele reflectoren aan elke zijkant.
Breedtelichten zijn niet voor iedere aanhangwagen verplicht. Breedtelichten zijn pas verplicht wanneer de aanhanger breder is dan 2,1 meter.

Verlichting aanhanger aansluiten

Tegenwoordig is het aansluiten van aanhangwagen lampen erg eenvoudig geworden. De meeste hoofdkabels zijn namelijk Plug & Play. Dit houdt in dat het enige wat je hoeft de doen is de connector in de lamp te steken. Natuurlijk moet je de lamp nog wel op de aanhangwagen monteren.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je verschillende losse draden hebt. Dit is wel wat lastiger. Je moet dan alle functies apart met elkaar verbinden. Dit kan je doen door middel van een aansluitschema.

7 of 13 polige aansluiting

Aanhangwagen lampen kennen twee verschillende aansluitingen. Dit zijn de 7 polige en 13 polige aansluiting. Dit staat voor het aantal pinnen die de stekker heeft en het aantal aders die door de kabel heen lopen. Het verschil van deze twee hoofdkabel is slechts één functie. De functie die de 7 polige kabel mist is de achteruitrijverlichting. Heeft jouw auto een 7 polige aansluiting dan is het dus ook niet mogelijk om achteruitrijverlichting te monteren. Hiervoor heb je een 13 polige aansluiting nodig. Natuurlijk is het met een verloopstekker wel mogelijk om een 13 polige hoofdkabel aan te sluiten, alleen de achteruitrijverlichting zal niet werken.

Verlichtingsset

Is de verlichting aanhanger aan vervanging toe? Of wil je simpelweg andere verlichting? Maar wil je wel het gedoe voorkomen van de losse draden, dan is een complete verlichtingsset de ideale oplossing. Deze zijn namelijk volledig Plug & Play en binnen mum van tijd klaar voor gebruik.

Verlichtingssets zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Er is er dus altijd wel één die geschikt is voor jouw aanhangwagen.

Geef een reactie