Mens&gezondheidTipszakelijk

Boeren verdienen meer waardering in ons land

Boeren verdienen meer waardering in ons land

De overheid en de samenleving verwachten ontzettend veel van boeren. Vaak denken Nederlandse burgers niet aan de impact die hun beslissingen hebben op het boerenleven. Als een gemiddelde Nederlandse burger de supermarkt betreedt, zal deze niet direct denken aan het werk van de boeren. Zij kopen zonder nadenken een lekker stukje vlees of een pak melk. Maar weten zij wel hoeveel arbeidsintensiviteit hier aan vooraf is gegaan? Hoe zwaar het werk van de boeren is en hoe dit steeds meer bemoeilijkt wordt door nieuwe bewegingen in ons land? De mensen die zich bezig houden met het produceren van diervoeders, onze melkboeren en ga zo maar door; zij verdienen onze respect!

boeren

Zij zorgen voor ons voedsel

Heb je er ooit wel eens over nagedacht hoe ons land eruit zou zien als de agrarische sector niet zou bestaan? Hoe kom je dan aan je avondmaaltje? Ga je zelf kippen en koeien houden om aan eten te komen? Zo ging het vroeger. Door onze welvarende agrarische sector is er echter genoeg voedsel voor iedereen. Hierdoor houden we ons land in stand en zitten we nooit zonder levensmiddelen.

Boeren spelen dan ook een zeer belangrijke rol in het leven van de Nederlandse burgers. Een rol waar we ze meestal niet genoeg credit voor geven. Als we verhalen lezen over boeren, worden deze vaak uit een negatief standpunt beschreven. Hierbij gaat het vaak om dieren die in slechte omstandigheden leven. Ook het idee dat steeds meer Nederlanders vlees moeten mijden is voor boeren een klap in het gezicht. Een eigen mening hebben mag, maar enig waardering hebben is wel op zijn plaats.

Zij zorgen voor ons voedsel

Boeren werken steeds milieu- en diervriendelijker

Ook boeren zijn zich uiteraard bewust van de veranderingen in onze samenleving. Duurzaam leven is nog nooit zo belangrijk geweest. Anno 2019 proberen we massaal energiezuiniger te leven en is respect voor het milieu heel belangrijk. Daar hoort ook respect voor dieren bij. Dit zien we dan ook duidelijk terug in de agrarische sector.

Iedere goede boer weet dat de kwaliteit van zijn stukje vlees afhangt van het leven dat het dier heeft gehad. Als je liefde in een beestje stopt, zal je merken dat deze uiteindelijk ook van veel betere kwaliteit zal worden. Het boerenleven is immers niet enkel een beroep, dit is een passie, een hobby. Dit is dan ook duidelijk te merken aan het ‘eindproduct’.

Ook boeren dragen steeds vaker hun steentje bij aan het milieu. Ze maken vaker milieubewuste keuzes en kiezen voor duurzame oplossingen om hun werk te verrichten. Deze oplossingen komen echter wel met een prijskaartje. Hierdoor zullen sommige producten logischerwijs in prijs stijgen. De productiekosten stijgen immers ook. Hier moet de consument op berekend zijn en de keuzes respecteren. Als je verandering wilt zien, moet je ook begrijpen dat dit soms met een prijskaartje komt. Het respect voor de boeren blijft een heikel punt. Waar de één het logisch vindt dat er waardering moet zijn, kan de ander het nog niet zoveel ‘schelen’. Op dit moment zien we gelukkig dat de waardering steeds meer toeneemt en hopen we dat het respect blijft. Boeren zorgen voor ons voedsel, respect opbrengen is dan ook het minste wat we terug kunnen

Geef een reactie