Tipszakelijk

5 zaken waar je aan moet denken als je een bedrijf gaat beginnen

5-zaken-waar-aan-denken-bedrijf-beginnen

Een eigen bedrijf starten, daar komt ontzettend veel bij kijken. Als je eindelijk de knoop hebt doorgehakt en als ondernemer aan de slag wilt gaan, zal je vooraf eerst een heleboel zaken op een rijtje moeten zetten. Wellicht geef je een vaste baan in loondienst op om voor jezelf te beginnen, dan moet je wel met een duidelijk plan kunnen komen. Maanden zonder inkomen is immers geen optie. Maar hoe maak je van een eigen bedrijf een succes? Waar moet je aan denken als je een bedrijf gaat beginnen? We zetten de belangrijkste 5 zaken voor jou op een rijtje:

1.         Merknaam registreren

Wanneer je een geheel nieuw product op de markt brengt of onder een unieke naam diensten wilt verlenen, is het merk registreren een slim idee. Zeker wanneer je uiteindelijk toekomstplannen hebt om het merk verder uit te breiden. Wanneer je op dit moment als klusser werkzaam bent in de provincie Utrecht en je horizon wilt verbreiden naar Zuid-Holland, bestaat de mogelijkheid dat jouw bedrijfsnaam daar al in gebruik is. Hierdoor kunnen consumenten geen duidelijk onderscheid meer maken. Bovendien kan het voorkomen dat jouw bedrijfsnaam plotseling voor andere doeleinden wordt gebruikt. Wanneer het om louche bedrijven gaat, kan er een smet komen op jouw naam. Verzeker daarom eerst jouw naam door het merk te registreren. Zo geniet je van een sterkere concurrentiepositie.

2.         Baan opzeggen?

Veel ondernemers willen direct hun vaste baan opzeggen als ze de knoop hebben doorgehakt. Bedenk echter wel dat het tijd kost om een onderneming op te zetten. Niet alleen tijd, maar ook geld. Je zal veel geduld moeten hebben voordat een bedrijf succesvol wordt. Wanneer je met veel vaste lasten te maken hebt, is het daarom nooit verstandig om direct je vaste baan op te zeggen. In de meeste gevallen kan je het ondernemen naast de kantooruren oppakken. Het kost allemaal extra werk en is waarschijnlijk heel vermoeiend de eerste weken, maar zo behoud je wel je inkomen. Hoe sneller het bedrijf groeit, des te beter natuurlijk. Maar zo geniet je wel van voldoende zekerheid. Wanneer het bedrijf goed genoeg loopt, kan je een baan in loondienst natuurlijk eenvoudig opzeggen. Hou wel rekening met het opzegtermijn!

baan opzeggen

3.         Ondernemingsplan

Als je serieus aan de slag wilt gaan als ondernemer is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat wil je precies bereiken? Wat voor diensten ga je verrichten? Welke producten? Dit alles neem je op in een ondernemingsplan. Bedenk ook hoe je klanten wilt vinden en hoe je met concurrentie omgaat. Zo ga je veel gerichter aan de slag en is het kans op succes groter.

4.         Kamer van Koophandel

Als je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming, zal je verplicht zijn om deze in te schrijven. Bekijk daarom goed de huidige wetgeving en schrijf het bedrijf in voordat je als ondernemer aan de slag gaat. Het kost weinig tijd, eenmalig 50 euro en het bedrijf is officieel ingeschreven.

kamer van koophandel

5.         Zakelijke rekening?

In sommige gevallen is het als ondernemer niet toegestaan om van een eigen rekening gebruik te maken. Je moet dan over een zakelijke rekening beschikken. Dit is vooral het geval bij grote bedrijven. Lees goed de voorwaarden van jouw bank na voordat je een rekeningnummer doorgeeft aan je klanten. Bovendien geeft het je bedrijf een professionele uitstraling en hou je meer overzicht door een zakelijke rekening te openen.

Geef een reactie